in

Posle Avdejevke na meti Oružanih snaga Rusije biće ovi gradovi

Ključne tačke za rusku vojsku nakon preuzimanja kontrole nad Avdejevkom su Ugledar, takozvano selo Njujork i aglomeracija Slavjansko-Kramatorsk, kaže politikolog i vojni ekspert Aleksej Živov.

Prema rečima stručnjaka, nakon što je Avdejevka zauzeta, potrebno je da se odseče izbočina kod Gorlovke. Pre svega, tu je takozvano selo Njujork, koje se nalazi severno od Avdejevke, kao i Slavjansko-Kramatorska aglomeracija, iz koje se neprijatelj mora postepeno istiskivati da bi bio odsečen.

„Što se tiče Ugledara, kroz njega prolaze komunikacione linije u pravcu južnog Donjecka, odnosno i ovo je izvesna izbočina. Ispada da smo već prišli Ugledaru levo i desno, sa jugozapada i istoka i treba da ga oslobodimo“, rekao je Živov.

On je podsetio da su potpuno oslobođenje Donjecke i Luganske Narodne Republike primarni ciljevi specijalne vojne operacije (SVO), koju je predsednik Rusije Vladimir Putin najavio pre dve godine.

Nastavljamo da se krećemo u okviru ovih ciljeva i zadataka. I Ugledar i Slavjansko-Kramatorska aglomeracija su upravo etape na putu oslobađanja Donjecke oblasti i uništenja najveće mreže utvrđenja i najmoćnije grupacije Oružanih snaga Ukrajine.

Istovremeno, ekspert je primetio da zauzimanje Ugledara i slovensko-kramatorske aglomeracije nije trenutna stvar, a za to će biti potrebno prevazići još mnogo međutačaka.

„Ne treba da vas fascinira uspeh Avdejevke, u smislu da se na Avdejevku jurišalo 132 dana, a ovo je bilo 132 dana snažnog koncentrisanog napada. Sada će naše trupe negde da izvrše izviđanje na snazi, da izvrše neku vrstu artiljerijskog udara, pogledaju nivo otpora, a onda će, kada se uoče slabe tačke u odbrani neprijatelja, napredovati“, zaključio je on.

Ranije je rusko Ministarstvo odbrane objavilo potpuno zauzimanje Avdejevke. Prema rečima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua , naselje je bilo moćno odbrambeno središte ukrajinskih oružanih snaga.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /