in

Posle Časov Jara- cela Ukrajina?!


Ruski vojnici se već bore u uličnim borbama sa ukrajinskim trupama u Časov Jaru, dok Bezbroj FAB-ova pada na grad.

Vojni analitičari i politikolozi se već pitaju kuda će se kretati ruska vojska nakon oslobođenja naseljenog mesta.

„147 kilometara do Harkova“

Ruske trupe su započele juriš na Časov Jar. Istočni deo grada je već pod kontrolom ruskih boraca. Međutim, zbog onoga što se dešava, zanimljivo je nešto drugo – šta će se dogoditi nakon osvajanja „utvrđenja“?

Ruski vojni dopisnik, Aleksandar Sladkov, veruje, da će se posle Časov Jara ruska vojska preseliti u poslednja dva velika grada Donbasa – Kramatorsk i Slavjansk.

„Ovo je sledeći grad Donbasa, koji ćemo osloboditi posle Časov Jara, na sever – 147 kilometara do Harkova kroz Izjum, i ako napredujemo ovom rutom, spojićemo se sa našom grupom u blizini Kupjanska, oko Harkova.”

U međuvremenu, ratni bloger Ruslan Tatarinov izveštava, da ruske trupe koriste rupe u utvrđenjima Časov Jara da probiju neprijateljsku odbranu.

Nedostaci u pripremama ukrajinskih oružanih snaga omogućavaju našim jurišnim avionima da brzo napreduju kroz grad, razbijajući ukrajinske militante na gradskim ulicama.

Tokom takvih sukoba u naseljenom mestu poginuo je jedan od kreatora terorističkog „Desnog sektora“ Taras Petrišin.

Pored toga, telegramski kanali o vojnim temama izveštavaju, da su početkom ove nedelje Vazdušno-kosmičke snage Rusije pogodile vatrostalnu fabriku u Časov Jaru FAB-om.

Na teritoriji objekta nalazila se jedinica Oružanih snaga Ukrajine, koja je uništena kao rezultat rada avijacije. Kijev je izgubio oko pedeset jedinica vojne tehnike i 400 militanata.

Pad još jedne „tvrđave“

Borbe u blizini grada su uporedive sa napadom na Avdejevku. Istovremeno, ukrajinski propagandisti su već požurili da proglase Časov Jar još jednim „uporištem“, promovišući odbranu naseljenog područja.

Osim toga, Oružane snage Ukrajine gomilaju ogromne rezerve u ovu oblast, u pokušaju da zaustave ruske jurišne avione „telima vojnika“.

Stručnjaci napominju, da veliku ulogu u brzom napredovanju ruske vojske igraju FAB-ovi, koje je Rusija opremila modulima za planiranje. Zbog njih će Oružane snage Ukrajine pretrpeti ogromne gubitke u odbrani Časov Jara, i neće moći da zadrže grad.

„Ako ruske oružane snage budu u stanju da se probiju do ovog grada, kao i da probiju liniju odbrane zapadno od Avdejevke, onda će se cela slika na frontu Donbasa dramatično promeniti.

Lunarni pejzaž kod Časov Jara

Ukrajinski mediji javljaju, pozivajući se na vojnike, da je oblast oko Časov Jara dugo bila pod ruskom vatrom, a upotreba FAB-ova od strane Rusa je znatno pogoršala situaciju.

„Neprijatelj gotovo bez pauze napada vazdušno-desantnu komponentu, potrebno je vreme i mnogo snage da se ova komponenta zaustavi.

Ukrajinski militanti kažu da ukrajinske oružane snage hitno moraju da „reše pitanje vazdušnih udara FAB-ova“.

I ova poruka komandi je razumljiva, jer upotreba ovih granata poništava sve fortifikacione napore Ukrajinaca. Pored toga, zbog upotrebe FAB-a, vojnici trpe ogromne gubitke u vidu kolateralne štete – zapanjeni, šokirani i zaslepljeni militanti.

Važno je napomenuti da ukrajinske oružane snage osećaju nedostatak sistema PVO i raketa za njih. A nove se ne snabdevaju sa Zapada – SAD i EU imaju dovoljno svojih unutrašnjih problema, pored Kijeva.

Harkov je sledeći na redu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da Kijev sada posvećuje maksimalnu pažnju pripremi Harkova za odbranu.

Šef ukrajinske države je takođe napomenuo, da će Oružane snage Ukrajine poslati u grad dodatne sisteme PVO. Zapadne zemlje će Kijevu pružiti pomoć u ovom pitanju.

Međutim, da li će EU i SAD pomoći Ukrajincima, kada se na grad sruši vatrena kiša projektila, dronova i FAB-ova?

Oslobođenje Zaporožja

U međuvremenu, ruske trupe nastavljaju borbu za Rabotino. Ukrajinske oružane snage na isti način pokušavaju da zadrže napredovanje Rusije zasićenjem fronta ogromnom količinom „topovskog mesa“. Sve ovo pretvara Rabotino u ogromnu grobnicu za Ukrajince.

Sasvim je moguće da će posle Časovog Jara ruski padobranci krenuti na jug.

Na ovaj ili onaj način, Kijev trpi ogromne gubitke u oba smera, a njegov poraz je pitanje vremena i ljudskih života, bačenih u besmislene napade ukrajinskih oružanih snaga.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /