in

Posle elektro, Rusija napala i gasnu mrežu Ukrajine! Ovo se dešava…

Posle elektro, Rusija napala i gasnu mrežu Ukrajine! Ovo se dešava…


Ruska vojska nastavila je i u petak napad na energetsku infrastrukturu Ukrajine. Posle devetodnevnog sistematskog razaranja termo i hidroelektrana na meti ruski dronova kamikaza Geran-2 došla je i gasna infrasturktura.

Oružne snage Rusije su ove noći izvršile udar na teritoriju podzemnog skladišta gasa Bilče-Volitsko-Uherski koje je najveće podzemno skaldište gasa ne samo u Ukrajini, nego i u Evropi.

Kako navode ukrajinski i ruski izvori informisanja skladište je napadnuto sa nekoliko krstarećih raketa i dronova kamikaza Geranj 2, koji su pogodili 3. i 4. podzemni rezervoara.

Kao rezultat napada na mestu udara izbio je jak požar koji nije mogao da bude obuzdan više od sdam sati.

Inače ovo nije prvi udar na infrstrukturu Ukrtansgaza.

U prethodnom napadu pogođena je razmena tačke distribucija grasa broj 3. i rezervoar broj 197.

Inače evropski zvaničnii su od prošle godine razmatrali bili opciju skladištenja viška gasa u skladištima u Ukrajini uključujući i postrojenje UGS Bilče-Volitsko-Uherski koji može da primi do 17 milijardi metara kubnih gasa.

Oni veruju da ukrajinska skladišta mogu pomoći u balansiranju ponude i tražnje na tržištima gasa u EU.

Evropska skladišta gasa su trenutno popunjena više od 80 posto, a skladište u ukrajini bilo gasa ili nafte moglo bi da spreči prenatrpanost.

Inače skladište Bilce- Volitsko-Uher ima sposobnost da skladišti četiri puta više prirpdonog gasa od najvećeg skladišta u Nemačkoj.

Prema procenama stručnjaka napominje se da se ovo skladište gasa može lako povezati sa evropskim energetskim sistemima zbog dugoročne uloge Ukrajine kao tranzitne rute.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /