in

Posle turskih “bajraktara” tzv. Kosovo kupuje američke helikoptere

Posle turskih “bajraktara” tzv. Kosovo kupuje američke helikoptere

Postoji sumnja da bi Priština mogla da od SAD kupi ili donacijom dobije polovne „OH-58D Kajova vorior“ helikoptere koji se u Hrvatskoj koriste kao izviđački ali imaju u naoružanju i protivoklopne rakete, kaže Andrej Mlakar urednik TV Front

Ministar odbrane u Vladi tzv. Kosova Ejup Maćedonci najavio je u izjavi za TeVe 1 da će Kosovo prve helikoptere za tzv. Kosovske bezbednosne snage kupiti između 2025. i 2028. godine i da će ova formacija, koja ni po jednom međunarodnom dokumentu ne bi smela da postoji, u početku imati flotu od četiri „multifunkcionalne“ letelice. On je dodao i da su bespilotne letelice „bajraktar“ koje je Kosovo nabavilo od Turske već letele nebom iznad Kosova u „svrhu testiranja“.

Po njegovim rečima, Kosovo je  „prethodno obučavalo i školovalo kadrove za rad ne samo na dronovima, već i sa drugom opremom, u ovom slučaju sa helikopterima i da već ima sertifikovane i diplomirane pilote za to“. Maćedonci je rekao i da se „izgradnja vazdušnih kapaciteta na Kosovu očekuje u trećoj fazi“ razvoja KBS-a.

Urednik vojne Televizije Front Andrej Mlakar za RT Balkan kaže da se izjavom Maćedoncija oživljava ideja još iz vremena Ramuša Haradinaja da tzv. KBS dobiju helikoptere i da se radi o nabavci četiri američka helikoptera „UH 60 blek hok“.

„Priča o kosovskim helikopterima datira još iz 2016. godine, kada su prvi piloti bili poslati u Tursku na školovanje za pilote borbenih helikoptera. Za sada četvorica su završili, a još četvorica se nalaze na školovanju. Još tada Haradinaj je govorio da je vreme da se od SAD nabave helikopteri ‘UH-60 blek hok’“, kaže Mlakar.

Naš sagovornik podseća da je u pitanju višenamenski transportno – borbeni helikopter SAD koji na Balkanu u naoružanju jedino ima Hrvatska.

„U ovom slučaju Priština bi bila drugi korisnik ako se nabavka realizuje. Za sada nije poznato, da li će biti u pitanju novi ili polovni helikopteri iz američkih viškova s obzirom da kompanija ‘Bel’ i dalje proizvodi ove letelice. Ovi helikopteri osim transportnih mogu se pretvoriti i u borbene helikoptere instaliranjem na njih teških mitraljeza kalibra 12,7 mm ili ‘Getling’ topova kalibra 30 mm i po potrebi skidajući lanser protivoklopnih raketa ‘Helfajer’, kaže Mlakar.

Prema njegovim rečima, cena u odnosu na ruski „Mi 17 V5“ koji u svom naoružanju ima Vojska Srbija a koji košta između 20 i 25 miliona dolara, za „UH 60 blek hok“ potrebno je izdvojiti od 38 do 40 miliona po komadu.

„Treba dodati da je u pitanju samo helikopter bez prateće opreme i rezervnih delova, što znači da se cena kao i u slučaju kod Hrvatske, ako budu u pitanju novi helikopteri može popeti i na cifru od preko 100 miliona dolara. Hrvatska je svoja dva polovna platila ukupno 50 miliona dolara od čega za dva helikoptera 35 miliona plus prateća oprema. Nabavka ‘UH-60’ je stara ideja Prištine, koja i dalje ne odstupa od naoružavanja i u jednom trenutku priključenja NATO savezu“, kaže Mlakar.

Kosovski ministar odbrane rekao je i da je „pored dronova kupljeno i mnogo drugog naoružanja i sistema, mnogo municije“. On u izjavi novinarima ove televizije nije želeo da detaljnije govori ni o broju ni o tehničkim detaljima kupovine turskih dronova „bajraktar“, rekao je jedino da je to „kapacitet predviđen organizacionom šemom opreme KBS-a“.

„Kao što je poznato, glavni snabdevači tzv. KBS su Turska-bespilotne letelice ‘bajraktar’, oklopna vozila ‘Kobra’ u više verzija, protivoklopne rakete, artiljerija, minobacači, Hrvatska – uniforme, balistička zaštita, šlemovi, panciri, SAD – oklopna vozila, teški mitraljezi, Nemačka – teška transportna vozila ro-ro konfiguracije, inženjerijska oprema, kamioni za transport i terenska vozila. Od Francuske kao i SAD nabavlja se komunikaciona oprema“, podseća Mlakar.

Po njemu, dokaz da se konkretni planovi već realizuju jeste i gradnja adekvatnih hangara za smeštaj ovih helikoptera, koji imaju brojnu i veoma osetljivu tehnologiju.

„Za sada ih koriste i zbog javnosti za pomoć stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, misije traganja i spasavanja, a u kasnijoj fazi ti helikopteri verovatno će dobiti i naoružanje sa kojim bi mogli da borbeno deluju. Inače helikopteri su efikasni za pokazivanje meke moći, nova tehnika koju su Amerikanci primenjivali u Iraku za vreme gerilske pobune je lebdenje iznad mase i rasterivanje uz pomoć elisa“, kaže Mlakar.

Naš sagovornik ocenjuje i da što se tiče nekih implikacija prema Srbiji, „dva ili četiri višenamenska ‘UH-60 blek hok“ neće generalno imati neki uticaj na Srbiju s obzirom na našu transportnu flotu helikoptera ‘Mi-17V’ i borbenu sa 4 ‘Mi-35’ i 11 ‘Mi-35P’ koje smo kupili od Kipra, koji imaju veću ubojnu moć nego ‘UH-60’. On dodaje i da se na ‘Mi17V5’ Vojske Srbije na spoljne nosače može montirati više naoružanja nego na ‘blek hok’ kao i da ruski helikopter može poneti više ljudi i tereta.

„Cilj kupovine je kozmetičke prirode i težnja Prištine da postane član NATO i planovi koji su razvijani još u vreme Ramuša Haradinaja dok je bio premijer i Tačija na funkciji tzv. predsednika koji su zamisli pravljenje srednje bataljonske borbene grupe za učešće u misijama NATO.

Formiranje vojske Kosova ima mnogo veću političku težinu nego vojnu. To je put ka državnosti, ali i ka stvaranju još jedne NATO zemlje u regionu. Brojno stanje je 5.000 plus još 3.000 rezervista. Mada tendencija je prisutna da KBS u jednom trenutku ima čak od 10.000 do 20.000 vojnika“, kaže Mlakar.

Po njegovim rečima, postoji i sumnja da bi Priština mogla da krene putem Hrvatske pa da od SAD kupi ili donacijom dobije polovne „OH-58D Kajova vorior“ helikoptere koji se u Hrvatskoj koriste kao izviđačka platforma ali imaju u naoružanju i protivoklopne rakete.

„U najgorem slučaju opciono bila bi i nabavka borbenih helikoptera ‘AH-1Z kobra’ ili možda ‘UH -1Y’ koje je nedavno kupila Češka. Pogled Prištine ide i ka ovim helikopterima. Ovo bi bila neka opasnost, mada opet ne toliko jaka s obzirom na kapacitet ‘Mi 35M’ i ‘M-35P’, kaže Mlakar.

Inače, nekoliko američkih „UH 60 blek hok“ helikoptera, moguće četiri ili pet, nalazi se u bazi Bondstil kod Uroševca na Kosovu i Metohiji.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /