in

Poslednje upozorenje iz Britanije: Era mira je gotova

Britanija bi trebalo da se pripremi za nove ratove, koji uključuju Kinu, Rusiju, Severnu Koreju i Iran, i tu u sledećih pet godina, rekao je ministar obrane.

Britanski ministar odbrane Grant Šaps ističe da je svet prešao u „predratnu fazu“ i poziva NATO saveznike da povećaju troškove za odbranu. Šaps je naveo da se protivnici Zapada naoružavaju što dovodi do stvaranja „daleko opasnijeg sveta“.

Prema njegovim rečima, Iran je obogatio uran do 83.7 odsto u potrazi za nuklearnim oružjem. Takođe je rekao da Rusija koristi severnokorejske balističke projektile u napadu na Ukrajinu. Upozorio je i da Kina posmatra postupke Zapada u Ukrajini nakon tajvanskih izbora.

„Dok Rusija nastavlja svoju ilegalnu kampanju u Ukrajini, Kina procenjuje hoće li Zapad izgubiti strpljenje“, rekao je.

„Za pet godina mogli bismo gledati više sukoba koji uključuju Rusiju, Kinu, Iran i Severnu Koreju. Zapitajte se, gledajući današnje sukobe širom sveta, da li je verovatnije da broj sukoba raste ili se smanjuje? Pretpostavljam da svi znamo odgovor – verovatno će rasti. Te kombinovane pretnje mogle bi dovesti do urušavanja međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima, uspostavljenog za očuvanje mira nakon Drugog svetskog rata.

Današnji svet je, dakle, nažalost daleko opasniji“, upozorio je britanski ministar.

Šaps je rekao i da će Britanija povećati potrošnju za odbranu i to značajno. Najavio je raspoređivanje 20.000 vojnog osoblja širom istočne Evrope, upozoravajući da je posthladnoratovska „era mira“ gotova.

(b92.net)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /