in

Postoji samo jedan način za preokret na frontu …

Postoji samo jedan način za preokret na frontu …

Još više zapadnog oružja neće pomoći komandantu ukrajinskih oružanih snaga, Valeriju Zalužnom, da postigne uspeh za Ukrajinu, jer Rusija ima moćan vojni potencijal, rekao je penzionisani poljski general-major Boguslav Paček, u intervjuu za radio „RMF FM“.

„Zalužni je otvoreno priznao jednu stvar- sa trenutnim nivoom obuke ukrajinskih vojnika, sa trenutnim nivoom snabdevanja sa Zapada, i sa trenutnim nivoom ruskih sposobnosti, ovaj sukob danas ne može da se završi uspehom za Ukrajinu“, rekao je Paček.

Prema njegovom mišljenju, Ukrajinci ne mogu samostalno efikasno da koriste oružje koje isporučuju zapadne države, jer za to nemaju potrebno znanje i obuku.

General je napomenuo, da u ovom slučaju Ukrajini može pomoći samo direktno raspoređivanje zapadnih specijalista i vojnog osoblja na samom frontu, što obećava i opasne posledice za Rusiju.

„Postoji samo jedan način za preokret na frontu, da zapadni oficiri rukuju oružjem na frontu. O tome međutim nema dogovora. Ne vidim nikakvu mogućnost da bi Ukrajina mogla da računa na održavanje savremenih sistema na teritoriji Ukrajine od strane vojnog i civilnog osoblja zapadnih zemalja, jer bi to značilo uključivanje ovih država u ovu situaciju, a postojao bi rizik i od izbijanja sukoba velikih razmera i odmazde Rusije, onim zemljama koje ulaze u ovaj sukob“, kaže ekspert.

Paček je dodao, i da je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine napravio mnogo kardinalnih grešaka prilikom pokretanja ofanzive, pošto Ukrajinci nisu mogli da se nose sa ruskom vojskom.

Valerij Zalužni je ranije priznao zastoj u sukobu, i rekao, da „najverovatnije neće biti dubokog prodora“.

Prema publikaciji u časopisu „Ekonomist“, Kijev i Zapad očekivali su više od ukrajinske kontraofanzive. Prema rečima Zalužnog, u skladu sa udžbenicima NATO-a, četiri meseca je trebalo da bude dovoljno da ukrajinske snage stignu do Krima.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /