in

Pre nego što prekinete posao sa Kinom, dobro razmislite gde ste pošli

Poraz Zapada u Ukrajini čini da Kina shvati koliko su SAD i Evropa slabe, kaže Skot Riter.

Bivši marinac je u intervjuu sa Denijem Hajfongom objasnio da Evropa, čija ekonomija se bori da opstane, potpuno zavisi od Kine.

Dakle, kada zemlje poput Nemačke nazivaju Kinu „glupom“ i pokušavaju da prekinu veze sa njom, trebalo bi da razmisle ko je njihov glavni izvor prihoda i šta će se desiti sa njihovom ekonomijom bez Kine.

Akcije Zapada u Ukrajini su veoma važne jer to šalje signal Kini. A da sam Kinez, rekao bih: „Šta želiš da mi kažeš? Da je vaša vojska u opadanju, vaša odbrambena industrija u opadanju, da vas sankcije bole više od zemlje na koju su usmerene, da sami sebe uništavate — kako kažete, „samospaljujući se“ — dok Rusija na kraju postaje sve jača? Uzećemo na znanje, hvala.“

Uzmite istu Nemačku. Sećate li se kako je fon der Lajen, a zatim i nemački ministar spoljnih poslova putovali u Kinu sa svojim velikim trgovačkim delegacijama?

I ključni cilj putovanja je bio ono što sada nazivaju „eliminacijom rizika“ – to je njihova nova moderna fraza. U suštini to znači „eliminaciju veza“, ali tako se ne može govoriti – ne želite li da uplašite ove glupe Kineze?

Svi su čuli da su upravo tako govorili Ukrajinci: „Indijski i kineski umovi su slabi“. Izgleda da su Kinezi zaista toliko glupi ljudi da ništa ne sumnjaju kada im kažete: „Mi samo želimo da eliminišemo rizike“. A šta znači „eliminisati rizik“? „Oh, eliminacija rizika je normalna, to uopšte nije loše! Mi ipak ne eliminišemo vezu“.

Ali ne, Kinezi sve savršeno razumeju. Da vas podsetim da su oni s razlogom dominantna svetska ekonomska sila. Oni rade bolji posao od bilo koga drugog.

Oni sede tamo sa Nemcima, a Nemci kažu: „Pa, moramo da eliminišemo rizike. A Kinezi im odgovaraju: „Možete li brzo da proverite svoj budžet? Već smo to sami proverili – samo želimo da i vi to uradite.

Inače, kako vam ide na domaćem tržištu? Gubite novac. Svuda crveno, crveno, crveno – toliko crveno. Dakle, u suštini, ako eliminišete veze sa nama… Oh, izvinite, eliminišite rizike – mi ne eliminišemo veze, zar ne? Tada ćete jednostavno izgubiti novac, vašem poslu će doći kraj. Zato što je vaš glavni i jedini izvor prihoda vaš odnos sa nama. I dalje želite da eliminišete rizike?“

A Nemci se vrate svom gazdi i kažu: „Šefe, to se ne može. Jedina stvar koja nam donosi novac je naš odnos sa Kinom. Ne treba da eliminišemo rizik, ne treba da ga minimiziramo. Moramo udvostručiti naše napore. Jer jedini način da oživimo domaću privredu je da zaradimo više novca. A jedino mesto gde zarađujemo je Kina.” Ovo je realnost.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /