in

Predstojeća godina će biti odlučujuća u sukobu u Ukrajini

Predstojeća 2024. godina biće odlučujuća u rusko-ukrajinskom sukobu, rekao je penzionisani general-potpukovnik nemačkih oružanih snaga Roland Kater na kanalu Velt.

„Ovo će biti odlučujuća godina u vojnom smislu. Pokazaće da li će Ukrajina, a moramo biti realni u procenama, uspeti da preuzme inicijativu. Sada vidim da je inicijativa na Rusima“, rekao je on.

Kater je takođe sugerisao da će pitanje pregovora biti rešeno ove godine i nije isključila mogućnost okončanja sukoba.

Zapadni mediji su sve više počeli da izveštavaju da su SAD i EU umorne od ukrajinske krize i slabljenja podrške Vladimiru Zelenskom.

Kako prenosi En-Bi-Si , američki i evropski zvaničnici već razgovaraju sa kijevskim vlastima o mogućim posledicama mirovnih pregovora sa Rusijom , uključujući i ono čega bi bivša sovjetska republika možda morala da odustane da bi postigla sporazum.

Oružane snage Ukrajine  od 4. juna preduzimaju neuspešne pokušaje ofanzive. Ruska strana je više puta naglašavala da, uprkos velikim gubicima, ofanziva nije donela značajnije rezultate Kijevu.

Pokušavajući da opravdaju nedostatak stvarnih uspeha u zoni borbenih dejstava, ukrajinske vlasti su više puta optuživale NATO za nedovoljne zalihe, na šta su zvaničnici alijanse konstatovali da je sve što je potrebno prebačeno u Kijev.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je 26. decembra da je glavni zadatak specijalne vojne operacije za 2023. godinu za remećenje kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine uspešno završen.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /