in

Premijer Ukrajine tvrdi da kašnjenje tranši od strane EU preti neisplatom plata i penzija

Ukrajinci bi mogli ostati bez plata i penzija ako Evropska unija prestane da dodeljuje novac Kijevu, upozorio je premijer Denis Šmihal u nedelju u intervjuu nemačkom listu Frankfurter algemajne.

Reč je o finansiranju u okviru obećanih devet milijardi evra, objasnio je on.

„Nama je to potrebno da bi naš finansijski sistem opstao. Već smo iscrpili sve mogućnosti štednje“, rekao je Šmihal.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Najveći deo novčane pomoći, prema rečima premijera, ide za podmirenje socijalnih potreba. Svako odlaganje moglo bi da ima „strašne posledice“, upozorio je on, dodajući da bi se u „veoma negativnom scenariju“ Ukrajinci suočili sa neisplaćenim penzijama i platama.

Evropska komisija je u maju najavila pružanje podrške Ukrajini u iznosu do 9 milijardi evra. Jedna milijarda od ove sume prebačena je u avgustu. U oktobru je dogovoreno izdvajanje još pet milijardi evra, od kojih je dve Kijev dobio 18. oktobra.

Preostali novac iz ove ugovorene tranše, kako je ranije saopšteno, mogao bi biti prebačen u novembru i decembru.

Izdvajanje još tri milijarde evra iz opšteg paketa makrofinansijske pomoći najavljenog u maju ostaje nedovršeno. Rad na ovoj tranši se nastavlja, a Evropska komisija namerava da je obezbedi do kraja godine.

Kabinet ministara Ukrajine je 13. septembra odobrio budžet za 2023. godinu sa deficitom od 20 odsto BDP-a. Šmihal je napomenuo da nacrt državnog budžeta predviđa prihode na nivou od 1,28 biliona grivni (oko 34,6 milijardi dolara), rashode – 2,57 biliona grivni (oko 69,9 milijardi dolara), mesečni budžetski deficit je procenjen na 3 milijarde dolara, koji Ukrajina namerava da zatvori zaduživanjem.Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /