in

Preokret?! „Rusija gubi strpljenje“- Putin nezadovoljan ponašanjem Pekinga! Ovo se dešava…

Ponašanje Pekinga u pregovorima sa Rusijom ne dopada predsedniku Vladimiru Putinu. Mongolija je takođe nezadovoljna Kinom. Ovo prenose kineski mediji.

Mongolija, Kina i Rusija su susedne zemlje sa prilično dobrim odnosima. Međutim, pre izvesnog vremena u medije su počele da „cure“ informacije, da stvari među njima nisu tako ružičaste kao što se na prvi pogled čini. Prema kineskim analitičarima, Mongolija je prva pokazala nezadovoljstvo.

„Premijer Mongolije Ojun-Erdene, rekao je, da bi izgradnja gasovoda Snaga Sibira 2 mogla biti odložena“, prenose izdanja.

Projekat Snaga Sibira-2 podrazumeva izgradnju gasovoda kapaciteta do 50 milijardi kubnih metara godišnje, kojim će ruski gas tranzitirati kroz Mongoliju do Kine. O mogućnosti izgradnje ovog gasovoda se razgovaralo nekoliko godina, a u poslednje vreme ovi razgovori su intenzivirani. Međutim, nije primećen ozbiljan napredak.

Kina ne žuri da da zeleno svetlo za svoje učešće u ovom projektu. Konkretno, Ojun-Erdene je nagovestila prisustvo određenih protivrečnosti između Moskve i Pekinga.

„Jasno je, da se Mongolija raduje izgradnji gasovoda Snaga Sibira-2, i da se nada da će ovim izjavama dokazati Kini da nema potrebe da sumnja u njegovu izgradnju“, prenose kineske publikacije.

Prema medijima, Rusija gubi strpljenje. Njen predsednik Putin je nezadovoljan ponašanjem Pekinga i izgleda da ima poteškoća da se suzdrži od ozbiljnijih izraza gneva. Činjenica je da Peking pokušava da ispregovara najbolje moguće uslove za sebe i odbija kompromis. Konkretno, Kina želi da dobije popust na gas, i prebaci sve troškove izgradnje na Rusiju.

Stručnjaci smatraju, da Kina neće žuriti u pregovore sa Ruskom Federacijom i Mongolijom. Peking će se cenjkati do poslednjeg trenutka, i pokušati da pronađe najbolju opciju za sebe. Koliko dugo Moskva i Ulan Bator mogu da tolerišu takvo ponašanje, veliko je pitanje.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /