in

Pretnja od izbijanja svetskog rata je stvarna- Zapad da se spremi za rat u Pacifiku!

Napadi Huta služe kao ilustracija potencijalnih događaja na Tajvanu i pružaju delimično objašnjenje za nedostatak direktnog angažovanja Sjedinjenih Američkih Država u sukobu na teritoriji Ukrajine, koja nema strateški značaj za Zapad, navodi britanski list „Ekspres“.

Treći svetski rat bi mogao da počne na Tajvanu, zbog težnje velikih sila da uspostave kontrolu nad morskim prolazima i trgovinskim rutama.

Prema britanskom izvoru, ekonomska moć SAD i globalna potražnja za dolarom oslanjaju se na činjenicu da američka mornarica nadzire morske prolaze u mnogim delovima sveta. Sukob u Crvenom moru, uz raketne i vazdušne napade američkog vazduhoplovstva na Hute, izbio je zbog gubitka kontrole Zapada nad ključnim morskim prolazom Bab el Mandeb.

Slična situacija može se desiti i na Tajvanu, predviđa „Ekspres“. Ukoliko dominacija SAD na ostrvu bude ugrožena, američka ratna mornarica će izgubiti kontrolu nad morskim prolazima u tom regionu, što bi dovelo do urušavanja sistema savezništva koji je Vašington izgradio.

Napadi Huta služe kao upozorenje na ono što bi moglo da se dešava na Tajvanu, i donekle objašnjavaju zašto SAD nisu direktno intervenisale u sukobu na teritoriji Ukrajine, koja nema strateški značaj za Zapad. Dok je pretnja trećeg svetskog rata realna, malo je verovatno da bi ona došla iz Moskve, navodi se u tekstu.

Prema publikaciji, Zapad bi trebalo da se pripremi za mogući sukob velikih razmera u „azijsko-pacifičkom regionu“.

Kao podsećanje, eskalacija oko Tajvana započela je nakon posete Nensi Pelosi ovom ostrvu u avgustu 2022. godine. Kina, koja smatra Tajvan svojim integralnim delom, osudila je podršku Vašingtona tajvanskom separatizmu i sprovela vojne vežbe.

Sredinom novembra 2023. godine, kineski predsednik Si Đinping obavestio je predsednika SAD Džozefa Bajdena, da je Tajvan „crvena linija koju ne treba prelaziti“ u odnosima između dve sile.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /