in

Prikazan prvi snimak cevi “Severnog toka” oštećenog eksplozijom (VIDEO)

Operateri dubokomorskog drona norveške kompanije „Blueye Robotics“, snimili su jednu od tačaka prekida gasovoda „Severni tok 1“ na dnu Baltičkog mora.

Fotografije snimljene na dubini od 75–76 m objavio je „Expressen“. Podvodna kamera, snimila je oštećenje cevi pocepane tokom navodne sabotaže.

„Nemačka policija i vojska, poslale su prošle nedelje dva vojna čamca na područje nesreće, sa kojih je lansiran podvodni dron Sea Cat“, navodi se u izveštaju.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kako prenose nemački mediji, na fotografijama se vidi rupa prečnika 8 metara. Istražitelji veruju, da bi to moglo biti samo posledica upotrebe eksploziva.

Dubina mora u oblasti gde je došlo do eksplozija, je oko 70 metara. Zbog dubine i vremenskih uslova, posebno podvodnih struja, nemački istražitelji nisu mogli da koriste ronioce. Umesto toga, oslanjali su se na pomorske podvodne dronove, i brodove na površini.

Podmorski dronovi i brodovi opremljeni sonarima i video kamerama, skenirali su delove cevi oštećene eksplozijama. Fotografije sa mesta eksplozije, pokazuju da je eksploziv imao kapacitet od oko 500 kg TNT-a.

Nemačka, Danska i Švedska potvrdile su eksplozije na gasovodu „Severni tok“. Rekli su, da su eksplozije koje je neko organizovao, postale uzrok curenja u dva navoja gasovoda.

26. septembra se saznalo, za pad pritiska na jednom od navoja gasovoda „Severni tok 2“. Otkriveno je, da je došlo do smanjenja pritiska u vodama Danske. „Rojters“ je pisao da je gasovod bio napunjen sa 300 miliona kubnih metara gasa, pre nego što je Nemačka odbila da ga koristi.

Prema izveštajima medija, SAD su pre nekoliko nedelja upozorile nemačku vladu, na moguće napade na gasovode u Baltičkom moru. Izvori CIA-e, podelili su relevantne informacije sa zvaničnim Berlinom. Predstavnik nemačke vlade je odbio da komentariše ovu informaciju.

Nemačke obaveštajne agencije sugerišu, da bi tri cevi gasovoda „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ u Baltičkom moru, mogle postati trajno neupotrebljive nakon sabotaže.Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /