in

“Procurele” informacije o napadima na Hute

SAD nisu javno komentarisale izveštaje o pripremi napada a britanski ministar odbrane Grant Šaps rekao je da „nije svestan bilo kakvih frustracija u Vašingtonu“

Američki zvaničnici ljuti su zbog toga što je odluka Velike Britanije o napadima na jemenske Hute procurila u medije pre nego što je akcija realizovana, objavio je „Telegraf“.

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Riši Sunak doneo je odluku o vojnoj operaciji tokom hitnog sastanka vlade u četvrtak, 11. januara, oko 11 sati po lokalnom vremenu, ali je informacija o tome  ubrzo objavljena u „Tajmsu“, koji je izvestio da će Velika Britanija i SAD izvršiti udare na Hute u roku od nekoliko sati.

Inače, uobičajeno je da se informacije o napadima ove vrste objave tek pošto se bombarderi vrate u svoje baze.

„Telegraf“, pozivajući se na svoje izvore, ističe da je američka vojska frustrirana zbog svojih kolega, da su zvaničnici veoma razočarani, kao i to da je ostrvska vlada pokušala da utvrdi kako je došlo do curenja poverljivih informacija.

Sjedinjene Države nisu javno komentarisale izveštaje o pripremi napada a britanski ministar odbrane Grant Šaps rekao je za Telegraf da „nije svestan bilo kakvih frustracija u Vašingtonu“.

Tokom napada 11. januara SAD i Velika Britanija pogodili su lokacije na kojima s enavodno proizvode dronovi i projektili koje Huti koriste za napade na komercijalne brodove u Crvenom moru. Dan kasnije Centralna komanda SAD je saopštila da je američki razarač ispalio tomahavke na radarski objekat.

Huti, šiitska islamistička grupa koja kontroliše veliki deo Jemena od sredine 2010-ih, obećala je da će nastaviti napade na trgovačka plovila „povezana s Izraelom“ dok Tel Aviv ne okonča svoj rat sa Hamasom u Gazi.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /