in

Propali svi pokušaji SAD da okrene Globalni jug protiv Rusije

Propali svi pokušaji SAD da okrene Globalni jug protiv Rusije

Globalni jug vidi dvostruke standarde u postupanju Zapada sa Pojasom Gaze i Ukrajinom, što šteti naporima zapadne koalicije koju predvode SAD da je okrene protiv Rusije, navodi se u članku „Njujork Tajmsa“.

Kako se navodi u materijalu, u proteklih 20 meseci, administracija američkog predsednika Džoa Bajdena, aktivno je kritikovala Rusiju zbog „specijalne operacije“ u Ukrajini, međutim, sada kada Izrael bombarduje pojas Gaze, „nepokolebljiva podrška“ Vašingtona Tel Avivu rizikuje, stvarajući „nove prepreke” u svojim nastojanjima da „osvoji” svetsko javno mnjenje.

„Rat na Bliskom istoku će zabiti sve veći klin između Zapada i zemalja poput Brazila ili Indonezije, ključnih nestabilnih država na globalnom jugu. Ovo će dodatno zakomplikovati međunarodnu saradnju u vezi sa Ukrajinom, kao i poštovanje sankcija Rusiji“, rekao je za novine Kliford Kupčan, predsednik analitičke grupe „Eurasia Group“.

Tako je, predsednik Indonezije Džoko Vidodo, osudio „nastavak nepravde prema palestinskom narodu“, a stalni predstavnik Brazila pri UN, izrazio je razočarenje što su Sjedinjene Države stavile veto na njenu rezoluciju u Savetu bezbednosti.

Arapski lideri, uključujući egipatskog predsednika Abdela Fataha el Sisija, jordanskog kralja Abdulaha II i saudijskog ministra spoljnih poslova princa Faisala bin Farhana al-Sauda, kritikovali su dvostruke standarde Zapada u govorima na mirovnom samitu u Kairu.

Eskalacija palestinsko-izraelskog sukoba samo je povećala nezadovoljstvo u Africi, Aziji i Latinskoj Americi, činjenicom, da Zapad vidi Ukrajinu kao poseban slučaj jer se nalazi u Evropi, ističe publikacija.

Prema analitičaru Hani Note, iz Centra za strateške i međunarodne studije, na globalnom jugu postoji percepcija, da je Zapadu više stalo do ukrajinskih izbeglica nego do napaćenog naroda Jemena, Gaze, Sudana ili Sirije.

„Ovo pomaže da se ilustruje zašto Zapad nije uspeo da ubedi zemlje poput Indije i Turske da podrže sankcije protiv Rusije. S obzirom na situaciju u pojasu Gaze, malo je verovatno da će ovi napori uspeti u skorije vreme“, zaključuje list.

Broj žrtava u Pojasu Gaze premašio je 5 hiljada ljudi, preko 15 hiljada je povređeno. U Izraelu je, prema lokalnim vlastima, umrlo više od 1,3 hiljade ljudi. Ruska ambasada je saopštila, da je tokom eskalacije sukoba ubijeno 20 Rusa, dvojica su uzeti kao taoci, a sedmoro se vode kao nestali.

Prema različitim izvorima, oko 150 Izraelaca bi moglo biti zarobljeno od strane „Hamasa“. Sam pokret je naveo, da se u Pojasu Gaze nalazi oko 200-250 zatvorenika.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je strane da prekinu neprijateljstva. Prema stavu ruskog predsednika Vladimira Putina, rešenje bliskoistočne krize moguće je samo na osnovu formule „dve države” koju je odobrio Savet bezbednosti UN, a koja predviđa stvaranje nezavisne palestinske države unutar granica iz 1967. godine, sa glavnim gradom u Istočnom Jerusalimu.“

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /