in

Prozapadni političari ponovo pokušavaju da naškode odnosima Srbije i Republike Srpske

Prozapadni političari ponovo pokušavaju da naškode odnosima Srbije i Republike Srpske

Bivša predsednička kandidatkinja Republike Srpske (RS) iz prozapadne opozicije Jelena Trivić bavi se političkim manipulacijama koje imaju za cilj da naškode partnerstvu izabranog šefa republike Milorada Dodika i predsednika Srbije Aleksandra Vučić, piše Balkanist.ru.

Kako navodi list, reč je o podmetanju informacija u noći 3. oktobra, kada je Trivićeva, ne čekajući zvanične rezultate izbora, objavila pobedu. Kako navode pojedini mediji, navodno je inspirisana predsednikom Srbije. Kao potvrda, Trivić je citirala da će u svojoj politici slediti kurs formiran u Beogradu.

Prema analitičarima, Trivić je dugo tražila Vučićevu pažnju. Ona je 2018. godine napisala emotivno pismo predsedniku Srbije tražeći dokaze o mešanju Zapada u tadašnje izbore, na kojima je postala poslanik. Istovremeno, zapadne sile su se umešale i u poslednju izbornu kampanju – i sama Trivić je osumnjičena da je finansira američki Stejt department.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Balkanist“ skreće pažnju da između Vučića i Dodika odavno vlada netrpeljivost, tumačeći političku uzdržanost predsednika Srbije u trenucima krize kao odricanje partnera od Republike Srpske.

Ipak, na sve svečane događaje (državni praznici, prijemi u ambasadi, svečane ceremonije) u Beograd i dalje putuju samo Dodik i njegov saborac, nova srpska članica Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željka Cvijanović.

Upravo njima je Vučić obećao i obezbedio u 2020. godini pomoć za Republiku Srpsku u iznosu od 2,7 miliona evra, poslao 15 sanitetskih vozila čija je cena procenjena na 750 hiljada evra, izdvojio 540 hiljada evra za škole, podržao izgradnju hidroelektrana Gornja Drina i autoputeva koji povezuju region sa Srbijom itd.

Kako se navodi u tekstu, srpski entitet BiH ne bi dobio ni dinar od Beograda da nije bilo čvrstih ličnih veza Vučića i Dodika.

„Ovo prijateljstvo i podrška potvrđuju i dela. Inače, uoči opštih izbora u BiH, Beograd je bio prekriven bilbordima sa portretom Milorada Dodika, koji su pozivali građane RS koji žive u Srbiji da glasaju za njega“, piše portal.

informativna služba RIA „Novi dan“