in

Prvo probno lansiranje najnovije rakete “Satan-2”, nateraće neprijatelje Rusije da dva puta razmisle …

Prvo probno lansiranje najnovije rakete “Satan-2”, nateraće neprijatelje Rusije da dva puta razmisle …

Analitičar britanskog „Daily Express-a“, Čarls Harison, podsetio je na upozorenje Vladimira Putina, posle vesti o testiranju ruske rakete „Sarmat“.

U Rusiji su uspešno završena letačka testiranja strateškog raketnog sistema „RS-28 Sarmat“, poznatog na Zapadu kao „Satan-2“. Ovo je 18. novembra saopštio komandant Raketnih strateških snaga Sergej Karakajev. Prema rečima Harisona, ovo je bilo drugo testiranje rakete u godinu dana, što izaziva strah u SAD i Evropi.

Raketa ima veliku brzinu, što joj omogućava da zaobiđe sisteme protivraketne odbrane neprijatelja, a njen domet je od 10.000 do 18.000 kilometara. Pored toga, „Sarmat“ je sposoban da istovremeno nosi najmanje 10 nuklearnih bojevih glava.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Generalno, raketa je oko hiljadu puta snažnija od bombi koje su SAD bacile na Hirošimu i Nagasaki tokom Drugog svetskog rata“, navodi se u materijalu.

Rusija je izvela prvo probno lansiranje najnovije rakete „Sarmat“ u aprilu 2022. godine sa kosmodroma „Pleseck“. Nove informacije o uspešnim testovima naterale su analitičara „Daily Express-a“

da podseti na upozorenje ruskog predsednika Vladimira Putina, koje je izneo još u proleće.

„Kada je ovo oružje prvi put testirano u aprilu, Vladimir Putin je rekao da će naterati one koji pokušavaju da ugroze Rusiju, da dvaput razmisle“, podsetio je Čarls Harison.

On je podsetio i na Putinove reči, da je „Sarmat“ sposoban da savlada sve postojeće protivraketne odbrambene sisteme, i da danas u svetu nema analoga poput nove ruske rakete.Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /