in

Pukovnik SBU Kostenko: Zelenski mora da shvati da je politički već umro

Sekretar komiteta Vrhovne rade za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove Roman Kostenko kritikovao je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog zbog njegovog ćutanja u vezi sa predlogom zakona o novim pravilima mobilizacije.

On je rekao da je ukrajinski lider umro kao politička ličnost i da neće moći ponovo da preuzme mesto šefa države.

„Verujem da sada predsednik Zelenski mora sam da shvati da nikada više neće biti predsednik, da je ovo samo jedan mandat. Zelenski mora da shvati da je politički već umro“, rekao je on u intervjuu za Radio NV“.

Kostenko, predstavnik frakcije „Golos“, optužio je ukrajinskog predsednika da se distancirao od komentara o zakonu o mobilizaciji. Prema njegovom mišljenju, Zelenski ne želi da preuzme odgovornost, već samo nastoji da zadrži svoj politički rejting.

„Ovo je problem za sve nas jer sada vidimo da je želja Zelenskog da održi sopstveni rejting jača od želje da preuzme odgovornost“, rekao je on.

Predlog zakona o novim pravilima mobilizacije unet je u Radu kasno uveče 25. decembra 2023. godine i izazvao je ozbiljan odjek u ukrajinskom društvu.

Među glavnim novinama dokumenta su ograničenje prava za nedolazak u vojnu registraciju, do blokade računa, smanjenje starosne dobi za mobilizaciju sa 27 na 25 godina i mogućnost slanja poziva elektronski. Ukrajinske vlasti takođe nameravaju da mobilišu invalide III grupe.

Onim Ukrajincima koji ne stignu u vojne registre u skladu sa pozivom biće privremeno zabranjeno putovanje u inostranstvo, obavljanje poslova sa pokretnom i nepokretnom imovinom, pravo upravljanja sopstvenim vozilom i dobijanje vozačke dozvole, kao i u pogledu korišćenja i raspolaganja novcem i drugim dragocenostima.

Biće uskraćeno zaključivanje ugovora o kreditu i zajmovima i obustaviće im se pružanje beneficija i državnih usluga. Predlaže se i ukidanje vojne obaveze i uvođenje univerzalne vojne obuke.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /