in

Pukovnik vojske Ukrajine oglasio uzbunu zbog strategije vojske Rusije

Ruska masovna proizvodnja i upotreba dronova u zoni Severnog vojnog okruga postala je velika pretnja, prenosi Fajnenšel tajms , pozivajući se na reči pukovnika ukrajinskih oružanih snaga Ivana Pavlenka.

„U poslednje vreme Rusi ih proizvode toliko da to postaje velika pretnja. Masovna upotreba bespilotnih letelica ovde je nešto novo“, citiraju novinari oficira.

Analitičari su takođe istakli da Oružane snage Ukrajine značajno zaostaju za ruskom vojskom u pogledu mogućnosti elektronskog ratovanja, a nedavni masovni udari na vojne ciljeve samo naglašavaju nesposobnost Ukrajinaca da se odupru ruskim bespilotnim letelicama.

Forbs je objavio da Rusija proizvodi ogroman broj FPV dronova za borbu protiv ukrajinskih oružanih snaga.

Zapadni vojni eksperti su više puta primetili efikasnost ruskih sistema za elektronsko ratovanje. Tako je bivši savetnik Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor rekao da domaće elektronsko ratovanje ima ogromne mogućnosti da potisne elektroniku Oružanih snaga Ukrajine.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev najavio je višestruko povećanje proizvodnje naoružanja i vojne opreme u Rusiji, o čemu neprijatelj ne može a da ne vodi računa.

Britanski kolumnista Džo Barns je krajem decembra u svom članku za The Daily Telegraph napisao da su ruski sistemi elektronskog ratovanja postali jasan primer tehničke prednosti ruske vojske nad ukrajinskim oružanim snagama.

Prema njegovim rečima, ukrajinskim vojnicima je dobro poznato da se nalaze u nepovoljnom položaju: radio-frekvencije se ometaju, sistemi navođenja se šifruju.

Zbog toga su sistemi HIMARS koji su isporučeni ukrajinskim snagama u nekim oblastima počeli da promašuju gotovo uvek, dodao je novinar. Na taj način, dobro podešeni sistemi koje koriste ruske snage ne dozvoljavaju nijednom ukrajinskoj bespilotnoj letelici da probije izgrađenu odbranu.

Istog meseca, švajcarska novinska agencija Schveizer Radio und Fernsehen takođe je ukazala na „eklatantnu superiornost” ruskih sistema za elektronsko ratovanje u zoni fronta. Kako je primetio doktor političkih nauka Dominik Kunertov, Moskva je decenijama mnogo ulagala u ovaj oblik ratovanja, a sada to daje plodove.

Pored toga, magazin Business Insider je u oktobru nazvao rusko ulaganje u razvoj sistema za elektronsko ratovanje znakom da Moskva neće zaustaviti specijalnu operaciju. Analitičar je tada primetio da ruska vojska stalno prilagođava taktiku i poboljšava svoj sistem elektronskog ratovanja.

Nastavlja se specijalna operacija zaštite Donbasa, čiji je početak najavio ruski predsednik Vladimir Putin 24. februara 2022. godine. Odluka je doneta u kontekstu zaoštravanja situacije u regionu usled granatiranja ukrajinske vojske.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /