in

Putin je u hibridnoj ofanzivi, ničim ga EU i NATO ne mogu uplašiti

Evropska unija i NATO od početka rata u Ukrajini nisu pronašli način da se efikasno suprotstave Rusiji ili da joj nanesu štetu, ocenio je bivši komandant poljskih kopnenih snaga general Valdemar Skržipčak.

„Dve godine ni NATO ni EU nisu imali ni ideju ni strategiju kako da se suprotstave ruskom hibridnom ratu. Kao što vidite, to je dovoljno za Vladimira Putina, jer je on taj koji je u hibridnoj ofanzivi. On nema nikakve posebne strahove, jer zna da ne možemo učiniti ništa što bi moglo naštetiti Kremlju ili ga barem uplašiti“, preneo je generalove reči dnevni list „Rečpospolita“.

Dodao je da Putin vidi da će evropske armije NATO još dugo biti u procesu reorganizacije, reformi, prenaoružavanja, a da sada nisu spremne za konfrontaciju.

Poljski general je pozvao EU i NATO da „pređu u ofanzivu“ protiv Rusije, konsolidujući se oko Ukrajine, i da „oštro žigošu raskolnike“ – Mađarsku i Slovačku

Pritom je napomenuo da je „možda došlo vreme za „poljsku inicijativu“:

– Glasovi podrške Ukrajini jenjavaju kako ruska vojska napreduje na frontu. To je najgori scenario, ali nije sve izgubljeno. Ali, prozor mogućnosti za Evropu se polako zatvara zbog nedostatka inicijativa. To je loša prognoza za nas“.

Mračne prognoze za Kijev i Zapav plasira i londonski The Telegraph:

„Ruski predsednik Vladimir Putin može da stavi tačku na vojni blok zapadnih zemalja u njegovom sadašnjem obliku. Zato Zapad, a posebno evropske članice NATO-a, moraju hitno započeti proces ponovnog naoružavanja i reindustrijalizacije. Ako to ne urade, Putin će dobiti ključeve Evrope i moći će da zaista stavi tačku na zapadnu alijansu.“

Britanski list posebno navodi da je Ukrajina u teškoj situaciji jer njene trupe ispaljuju upola manje artiljerijskih granata i projektila od ruske vojske.

Kao eho, američki The Wall Street Journal objavio je:

„Vojni napori Ukrajine su dospeli u ćorsokak. Pokazalo se da se Ukrajina ne može meriti sa svojim neprijateljem“.

Preneo je i reči kapetana Harčenka iz ukrajinskih padobranskih snaga koji je posvedočio:

„Moja jedinica je ušle u borbu u avgustu kada su ciljevi naše kontraofanzive već bili znatno suženi. Dobili smo zadatak da zauzmemo jedno brdo kod naselja Verbovoje na zaporoškom frontu. Krenuli smo sa 20 vojnika, ali je više od polovine bila mrtva ili ranjena za samo nekoliko minuta. Tada smo dobili drugi zadatak: da pokupimo svoje poginule i spasimo što više ranjenih“.

(Fakti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /