in

Putin: Naš zadatak je izgradnja novog sveta

Putin: Naš zadatak je izgradnja novog sveta

Tokom proteklih 20 godina u svetu su se desile ozbiljne promene. Rusija je sposobna da da ogroman doprinos novom svetskom poretku, ali su neki pogrešno shvatili našu spremnost – kao potčinjavanje, poručio je ruski predsednik na plenarnoj sednici međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“

Svedoci smo velike globalne multipolarne promene u svetu, naš zadatak je izgradnja novog sveta, izjavio je ruski predsednik na plenarnoj sednici međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“.

Ruski predsednik je istakao da niko nije hteo da sluša Rusiju, a da je arogancija Zapada jednostavno bila van svake pameti.

„Sve ove godine upozoravamo: ovakav pristup ne samo da vodi u ćorsokak, već je ispunjen sve većom pretnjom vojnog sukoba, ali nas nisu poslušali. Prosperitet Zapada je u velikoj meri postignut pljačkom cele planete i beskrajnom ekspanzijom. Rusija nije započela rat u Ukrajini, već pokušava da ga okonča“, naglasio je.

Ruski predsednik je naveo da forum „Valdaj“, koji tradicionalno okuplja političare, naučnike, stručnjake i javne ličnosti iz mnogih zemalja sveta, još jednom potvrđuje visok status tražene intelektualne platforme.

„‘Valdajske’ diskusije su uvek odraz najvažnijih procesa u svetskoj politici 21. veka“, istakao je.

Prema njegovim rečima, globalni problemi čovečanstva zahtevaju kolektivna rešenja, a sebičnost i uobraženost će dovesti do ćorsokaka.

„Tokom proteklih 20 godina u svetu su se desile ozbiljne promene. Rusija je sposobna da da ogroman doprinos novom svetskom poretku, ali su neki pogrešno shvatili našu spremnost – kao potčinjavanje“, naglasio je ruski predsednik.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu

Ruski predsednik se osvrnuo i na žrtve Donbasa, istakavši da je pokrenut rat protiv tog regiona, a da mrtvu decu u Donbasu niko nije brojao.

„Niko u drugim zemljama, posebno na Zapadu, nije plakao za mrtvima“, ukazao je.

Putin je podsetio da je Rusija predlagala da uđe u NATO, ali su oni odbili.

„Predlog Moskve da uđe u NATO su odbili. Zapadu, određenom delu zapadne elite, uvek je potreban neprijatelj“, istakao je.

Kako je naveo, Rusija se angažovala na podršci stanovnika Krima i Sevastopolja, nije ih zastrašivala etničkim čišćenjem u nacističkom duhu, niti je pokušavala da potčini Donbas bombardovanjem.

Ruski predsednik se dotakao i ruske Specijalne vojne operacije, napomenuvši da ona ima za cilj okončanje rata koji Zapad vodi već deset godina.

„Svi jednostrani koraci Zapada neizbežno će naići na uzvratne akcije. Rusija je najveća zemlja na svetu, ne traži nove zemlje, a ukrajinska kriza nije teritorijalni sukob“, napomenuo je.

Tema ovogodišnje sednice je „Pravedna multipolarnost: kako osigurati bezbednost i razvoj za sve“.

Ovogodišnje, 20. zasedanje foruma „Valdaj“ održava se u Sočiju od 2. do 5. oktobra. U njegovom radu učestvuje 140 stručnjaka, političara, diplomata i ekonomista iz 42 zemlje Afrike, Evroazije, Severne i Južne Amerike.

Putin se tradicionalno sastaje s učesnicima „Valdaja“ od osnivanja kluba 2004. godine.

Prva konferencija održana je u Velikom Novgorodu kod Valdajskog jezera, pa otuda i naziv foruma. Od 2014. godine sastanci kluba održavaju se u Sočiju.

Izuzetak je 2020, kada su se desile promene zbog pandemije virusa korona: događaj je održan u Moskvi, a predsednik je učestvovao putem video-linka. Prošle godine sastanak kluba takođe je organizovan u ruskoj prestonici.

Međunarodni diskusioni klub „Valdaj“ je udruženje vodećih stranih i ruskih stručnjaka iz oblasti političkih nauka, ekonomije, istorije i međunarodnih odnosa. Klub je nastao u septembru 2004. na inicijativu agencije „RIA Novosti“, Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku, lista „Moskva tajms“ i časopisa „Rusija u globalnim poslovima“.

(RT)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

 

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /