in

Putin nikada neće biti poražen u Ukrajini

Ilon Mask je rekao američkim republikanskim senatorima da „nema šanse ni u paklu“ da ruski predsednik Vladimir Putin može izgubiti rat u Ukrajini, dajući svoje mišljenje o sukobu koji je uticao na njegove Starlink satelitske usluge.

Mask, milijarder i izvršni direktor kompanije Tesla Inc., izneo je svoje stavove na forumu u ponedeljak na X Spaces platformi, koja je deo njegove X društvene mreže.

Diskusija je obuhvatala protivnike zakona Senata koji bi pružio dalju pomoć Ukrajini u nastavku borbe protiv potpune ruske invazije koja je počela pre dve godine.

Prisutni su bili Ron Johnson iz Viskonsina, JD Vens iz Ohaja, Majk Li iz Jute, kao i Vivek Ramaswamy, bivši republikanski predsednički kandidat, i Dejvid Saks, suosnivač Craft Ventures LLC.

Muskovi komentari došli su dok je podržao izjavu Džonsona da Putin neće izgubiti u Ukrajini. Džonson je rekao da oni koji očekuju pobedu Ukrajine „žive u svetu fantazije.“

„Moramo zaustaviti ovo“, rekao je Vens u vezi sa merom od 95 milijardi dolara, koja uključuje 60 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu, kao i finansiranje Izraela, Tajvana i humanitarne pomoći za Gazu.

Mask je dodao da se nada da će Amerikanci kontaktirati svoje izabrane predstavnike u vezi sa zakonom o Ukrajini. „Ovo trošenje ne pomaže Ukrajini. Produžavanje rata ne pomaže Ukrajini.“

Mask je izrazio slične stavove ranije na X-u, sumnjajući u sposobnost Ukrajine da pobedi u ratu i ismevajući zahteve predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog za pomoć. Tehnološki mogul je kritikovan od strane Ukrajine i demokratskih članova Kongresa.

Mask je rekao da postoji pritisak na Putina da izdrži borbu. „Ako bi odstupio, bio bi ubijen“, rekao je Mask.

Rekao je senatorima da ga ponekad optužuju da je Putinov apologeta, ali je rekao da je ta optužba „apsurdna“. Rekao je da su njegove kompanije „verovatno uradile više za podrivanje Rusije nego bilo šta drugo.“

Naveo je SpaceX koji pruža Starlink internet uslugu Ukrajini, što je bilo ključno za komunikaciju nacije nakon ruske invazije, kao i SpaceX koji odnosi posao od ruske svemirske lansirne industrije.

Njegovi stavovi snažno kontrastiraju sa stavovima predsednika Džoa Bajdena i lidera republikanaca u Senatu Miča Mekonela, koji tvrde da pomaganje odbrane Ukrajine protiv Kremlja leži u interesu Amerike i da će pomoći da se odvrate druge autokrate od pokretanja svojih ratova.

Senat je nastavio rad na zakonu kasno u ponedeljak, i očekivalo se da će proći, ali predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson je insistirao na merama za bezbednost granice koje moraju doći prvo.

Mask je rekao da je njegov interes zaustaviti smrti ljudi s obe strane rata, dodajući da sumnja u mudrost traženja svrgavanja Putina.

„Oni koji žele promenu režima u Rusiji trebalo bi da razmisle ko je osoba koja bi mogla da ukloni Putina, i da li je ta osoba verovatno mirotvorac? Verovatno nije“, rekao je Musk.

Rekao je da bi takva osoba verovatno bila „još tvrđa od Putina.“

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /