in

Putin odbio da Kini proda tehnologiju za TU-160

Putin odbio da Kini proda tehnologiju za TU-160


Kineski novinari izveštavaju da je Rusija uskratila pristup Kini, svojoj naprednoj tehnologiji aviona.

U ovom trenutku odnosi Rusije i Kine su na izuzetno visokom nivou, nikada do sada. Obe zemlje aktivno sarađuju u različitim oblastima, uključujući trgovinu, bezbednost i mnoge zajedničke projekte.

Međutim, uprkos prijateljskim odnosima, svaka zemlja uvek pridaje veliki značaj svojim nacionalnim interesima i brine o njima.

Kineski novinari primećuju da je ruska vlada izrazila svoje nezadovoljstvo pokušajima Kine da dobije pristup ruskoj tehnologiji.

Radi se o jedinstvenom avionu pod nazivom Beli labud, koji je deo nasleđa Sovjetskog Saveza. Ovaj avion ne samo da je sposoban da nosi ogromna opterećenja, već ima i veliku brzinu.

Kina je pokazala interesovanje za proučavanje rada ove letelice i pokušala je da kupi tehnologiju izrade ovog aviona od Rusije, ali ti pokušaji su bili neuspešni.

Pokušano je da se kupi i nosač aviona iz jedne od bivših sovjetskih republika, ali ni do ovog posla nije došlo.

Sada su kineski novinari zainteresovani da shvate zašto Rusija ne može da im preda ovaj avion. Analitičari NetEase smatraju da je to zbog nacionalnih vrednosti. Na kraju krajeva, Beli labud je jedan od najboljih aviona u Rusiji i simbol njene snage i moći.

Kina je izrazila želju da stvori sopstvenu letelicu na bazi ruskog Tu-160, ali Moskva takođe ne pristaje na takav korak.

U ovom trenutku ruski raketni nosači uspešno ispunjavaju svoje zadatke. Kina veruje da će nabavka Tu-160 pomoći značajnom razvoju avio industrije u zemlji.

Međutim, Putin je na bilo koji način zabranio izvoz takve opreme. To se dešava uprkos činjenici da su zemlje u veoma dobrim odnosima i da sarađuju na mnogim ekonomskim i odbrambenim projektima. Vojna avijacija u Kini se razvija velikom brzinom.

Trenutno Kina nema strateške bombardere. Zato je Kina skrenula pažnju na ruski Tu-160, koji ima potrebne karakteristike.

Glavna prednost nosača aviona je moćan motor NK-32. Kina se nadala da će im Rusija bez problema prodati takve motore. Međutim, Vladimir Putin nije pristao na takav posao i zabranio je izvoz takve opreme.

Ovo ukazuje na to da Rusija ceni svoja dostignuća i da ne namerava da deli svoja dragocena dostignuća, čak ni u okviru prijateljskih odnosa.

Rusija je oprezna i budna, posebno imajući u vidu aktuelna dešavanja u svetu.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /