in

Putin reaktivirao kontraobaveštajnu službu iz Drugog svetskog rata

Iako nije poznato da li su bezbednjaci iz pomenutog snimka na bilo koji način povezani sa novostvorenom službom, pojava samog imena dovoljno govori za sebe budući, da se Rusija od početka SVO suočava sa terorističkim i saboterskim akcijama unutar matične teritorije

Ruske snage bezbednosti su 2. januara uhapsile osobu optuženu za špijunažu, nakon što je na društvenim mrežama objavio video snimak koji pokazuje položaje PVO u okolini grada Belgoroda, prenosi „Ejža tajms“.

Istog dana kada je snimak objavljen, usledio je raketni napad ukrajinskih snaga na centar grada, što je optužbe za špijunažu učinilo opravdanim. Ono što je privuklo najviše pažnje u ovom slučaju jeste snimak na kome optuženi priznaje svoj zločin, dok pored njega stoje dva pripadnika snaga bezbednosti sa rečju SMERŠ na jaknama.

Većina ljudi, pogotovo na zapadu, se SMERŠ-a seća iz ranih romana i filmova o Džejms Bondu, u kojima sovjetska obaveštajna služba nastoji da eliminiše britanskog agenta.

Dok je Bond izmišljen lik, SMERŠ je sve samo ne to. U pitanju je itekako stvarna kontraobaveštajna služba Sovjetskog Saveza osnovana za vreme Staljinove vladavine. Samo ime je akronim od reči „smrt špijunima“ („smertь špionam“) i smatra se da ga je osmislio lično Josif Staljin.
Osnivanje SMERŠ-a

Služba je osnovana u aprilu 1943. godine sa zadatkom da otkriva i eliminiše nemačke špijune unutar Sovjetskog Saveza. Kontraobaveštajne operacije su do tada spadale u nadležnost NKVD-a, dok ih nije preuzeo Treći glavni direktorat za kontraobaveštajne poslove Narodnog komesarijata odbrane, kasnije preimenovan u SMERŠ.

Sama kovanica „smrt špijunima“ je napravljena kako bi se svim neprijateljima tadašnjeg SSSR-a uterao strah u kosti, ali i radi odvraćanja od bilo kakvih štetnih aktivnosti. Stoga je jedan od zadataka SMERŠ-a, pored eliminacije špijuna, bilo i očuvanje patriotizma kod pripadnika Crvene armije i civilnog stanovništva za vreme rata.

Kako navodi „Ejža tajms“, prema podacima iz otkrivenih dokumenata arhive FSB-a, SMERŠ je bio odgovoran za otkrivanje i eliminisanje oko 30.000 nemačkih špijuna unutar Crvene Armije.

Po završetku rata, tačnije 1946. godine ova kontraobaveštajna služba je ugašena budući da više nije bilo potrebe za njenim postojanjem. Međutim, izgleda da su se stvorile okolnosti za njeno ponovno aktiviranje.

SVO i novi SMERŠ

U martu 2023. godine, lider Republike Krim, Sergej Aksjonov predložio je stvaranje kontraobaveštajne službe poput SMERŠ-a, kako bi se suzbio uticaj sabotera i „pete kolone“ na poluostrvu.

Njegov predlog prihvaćen je 4. decembra 2023. godine, kada je general Andrej Gurulev iz komiteta za odbranu Ruske dume, najavio ponovno uspostavljanje SMERŠ-a u oslobođenim republikama. Prema rečima generala, „ova služba će raditi na gotovo isti način kao i stari SMERŠ u Sovjetskom savezu“.

Iako nije poznato da li su bezbednjaci iz pomenutog snimka na bilo koji način povezani sa novostvorenom službom, pojava samog imena dovoljno govori za sebe budući, da se Rusija od početka SVO suočava sa terorističkim i saboterskim akcijama unutar matične teritorije.

Zbog toga će novi SMERŠ imati dvostruku ulogu. Pre svega da rasteretiće rad već postojećih službi i preuzeće nadležnost nad novopriključenim teritorijama. Sa druge strane, poslužiće kako bi se ponovo poslala jasna poruka svim domaćim i stranim neprijateljima Rusije: „Ne radite ništa što podriva Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, inače ćete snositi teške posledice“.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /