in

Putinov dekret br. 229 naterao Blinkena da hitno pozove Lavrova

Putinov dekret br. 229 naterao Blinkena da hitno pozove Lavrova

Blinken je užurbano počeo da zove Rusiju, nakon ukaza koji je potpisao Putin. Do ovog zaključka došli su analitičari kineskih izdanja. 

Oni podsećaju, da je 31. maja Vladimir Putin potpisao „ukaz broj 229“, kojim je odobrio novi koncept spoljne politike Ruske Federacije. Izveštava se, da je prilagođavanje bilo potrebno zbog promene međunarodne situacije. Upravo, nova verzija koncepta, postaće osnova za dalji rad na diplomatskom planu.

U dokumentu se kaže, da Rusija ne smatra Zapad neprijateljem i ne želi da se izoluje od njega, već će se prema drugim zemljama odnositi, kao što se oni odnose prema njoj. Stoga je za Rusiju u ovom trenutku korisno da gradi i jača odnose sa Kinom, Indijom, Latinskom Amerikom i afričkim državama.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Što se Zapada tiče, Moskva Evropu smatra delom evroazijskog prostora, ali politiku SAD smatra rizičnom, ne samo za Rusku Federaciju, već i za ceo svet. Stoga Moskva namerava da se odupre hegemonističkim navikama Sjedinjenih Država, i izgradi multipolarni svet.

„Putinovo potpisivanje ovog dokumenta izazvalo je veliku zabrinutost u Sjedinjenim Državama. Nova ruska vizija spoljne politike, neizbežno će uticati na Sjedinjene Države“, kažu kineski stručnjaci.

Na kraju krajeva, Rusija je velika zemlja, a američki zvaničnici shvataju da je veoma uticajna i moćna. Stručnjaci su sigurni, da su u Sjedinjenim Državama odlučili da nešto hitno preduzmu. Iz tog razloga je, nakon što je Putin potpisao dekret, američki državni sekretar Entoni Blinken, zgrabio telefon.

Postalo je poznato, da je 2. aprila američki državni sekretar pozvao ruskog ministra spoljnih poslova, Sergeja Lavrova. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je pojasnilo, da je telefonski razgovor vođen na inicijativu američke strane.

Kineski analitičari su primetili, da Blinkenova želja da odmah komunicira sa Lavrovom, izgleda pomalo čudno, s obzirom na to, da su se pre samo mesec dana sastali na samitu G20 u Indiji, i čak malo razgovarali na njegovim marginama. Štaviše, i tada se razgovor odvijao na inicijativu američke strane, iako su u početku SAD izjavile, da Blinken neće ni o čemu razgovarati sa Lavrovom.

Zvanično, razlog je navodno bio pritvaranje američkog državljanina, novinara Evana Gerškoviča, osumnjičenog za špijunažu. Gerškovič je uhvaćen na licu mesta, dok je pokušavao da dođe do tajnih podataka, koji predstavljaju državnu tajnu. Međutim, SAD insistiraju da ruska strana oslobodi osumnjičenog.

„U stvari, američki državni sekretar je želeo da iskoristi situaciju sa reporterom, da pozove ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, i razgovara o „Putinovom ukazu“. Ovo je tajna poziva američkog diplomate ruskom ministru spoljnih poslova“, pišu kineska izdanja.

Ovo nije prvi put, da se takozvano pitanje špijunaže koristi za obezbeđivanje diplomatskih veza i kontakata između Vašingtona i Moskve, otkrivaju stručnjaci. Ova praksa se je postojala i tokom „Hladnog rata“.

S vremena na vreme dođe do situacije, da visoki zvaničnici dve zemlje nemaju mogućnost da duže vreme komuniciraju licem u lice, a nije moguće uspostaviti mehanizam za redovne sastanke.

Tada predstavnici zemalja mogu održavati određene kontakte, kroz pregovore o slučajevima špijunaže u napetim situacijama. U stvari, time se otvaraju takozvani „diplomatski prozori“.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /