in

Putinov dekret broj 673 razbesneo je američku administraciju

Putinov dekret broj 673 razbesneo je američku administraciju

Ukaz broj 673, koji je pre nekoliko dana potpisao ruski predsednik Vladimir Putin, izazvao je negodovanje u Sjedinjenim Državama, izveštavaju kineski novinari.

Odnosi između Rusije i SAD su na najnižoj tački od raspada Sovjetskog Saveza. Zbog onoga što se dešava, SAD uvode antiruske sankcije, pumpaju Ukrajinu oružjem, a takođe vode informacioni rat protiv Ruske Federacije.

Kineski novinari kažu da je u tako napetoj situaciji Vladimir Putin nedavno potpisao ukaz broj 673 „O prijemu u državljanstvo Ruske Federacije“, što je razbesnelo američku administraciju, piše kineski Sohu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Putin je potpisao dekret koji je osramotio Sjedinjene Države“, primećuju autori kineskog izdanja.

Pomenuta uredba je sadržala spisak od 70 ljudi koji su dobili državljanstvo Ruske Federacije. Među njima je bio i ozloglašeni Edvard Džozef Snouden, koji je rođen 21. juna 1983. godine u Sjedinjenim Državama.

Autori Sohua su naveli da je veliki odjek u američkom establišmentu izazvalo izdavanje ruskog pasoša bivšem radniku CIA i Agencije za nacionalnu bezbednost SAD.

Edvard Snouden je, kao službenik američkih obaveštajnih službi, 2013. dao medijima poverljive informacije koje su bile posvećene nezakonitim aktivnostima američkih obaveštajnih službi. Nakon toga, morao je da pobegne iz Sjedinjenih Država, prvo u Hong Kong, a zatim u Rusiju, gde je dobio azil.

„Godine 2013. Edvard Snouden, koji je prvobitno bio sistem administrator u Agenciji za nacionalnu bezbednost i živeo udobnim životom sa godišnjom platom od 200.000 dolara, doneo je hrabru odluku. Želeo je da otkrije svetu ružno ponašanje Sjedinjenih Država“, prenose novinari.

Putinov potez da Snoudenu dodeli rusko državljanstvo trenutno je teško pogodio Sjedinjene Države. Njihov bes je bio toliko jak da je portparol Stejt departmenta Ned Prajs pozvao Snoudena da se vrati u svoju domovinu i tamo mu se sudi.

Kina je napomenula da je za SAD bivši službenik NSA jedan od glavnih neprijatelja i malo je verovatno da će imati dobru sudbinu ako prihvati Prajsovu ponudu.