in

Radio presretanja ukazuju na masovno odbijanje vojnika Ukrajine da uđu u borbu

Ukrajinsko vojno osoblje masovno odbija da izvrši borbene zadatke, pokazuju snimci radio-presretanja ranjenih vojnika dostupnih RIA Novostima.

Vojnik koji je ranjen u ratu u Ukrajini govori o svom stanju i o tome šta se desilo u njegovoj jedinici. On kaže da su mu pluća oštećena za 20%, ali da se oporavljaju. Takođe kaže da su mu diskovi u kičmi ispali, ali da su mu ih lekari vratili nazad.

Vojnik takođe govori o tome da su se u njegovoj jedinici pobunili i da su čak i vozači odbili da rade svoj posao. On ne navodi razloge za pobunu, ali se može pretpostaviti da su vojnici nezadovoljni uslovima u vojsci ili da su izgubili motivaciju za borbu.

Prema njegovim rečima, odbijanje izvršenja borbenih zadataka u jedinici, o čemu govori u radio-prisluškivanju, nije izolovan slučaj, već masovna akcija od pet jedinica odjednom.

„Ne znam uopšte. Peti nije otišao. Odbili su. Da, odbili su. Došao je Saško u Nivi – pa mali, bucmasti. Rekao je da su odbili“, nastavio je serviser.

Istovremeno, dodao je, grupa koja je ipak otišla u misiju pretrpela je velike gubitke, ali je sledeća odbila.

U ovom delu radio-pretresa, vojnik govori o tome da je četvrta grupa vojnika u njegovoj jedinici krenula u borbu, ali da je pretrpjela velike gubitke. On kaže da je bilo „dvestotnih“ i „tridesetotnih“, što su vojni žargonski izrazi za poginule i ranjene. Vojnik ne navodi tačan broj žrtava, ali se može pretpostaviti da je bio veliki.

Vojnik takođe kaže da je peta grupa vojnika odbila da ide u borbu. On ne navodi razloge za odbijanje, ali se može pretpostaviti da su vojnici bili šokirani gubicima koje je pretrpjela četvrta grupa.

Drugi vojnik je rekao da ukrajinska komanda vrlo brzo vraća sve lakše ranjene na svoje položaje, jer zbog toga možda neće dobiti neophodan tretman.

„Već sam izašao iz bolnice sa svojim momcima. Oni koji mogu da hodaju, stoje na nogama, onda svi treba da budu na mestu. Ima i momaka sa slomljenim rebrima posle napada“, rekao je zatvorenik.

Sve je više dokaza o odbijanju ukrajinske vojske da učestvuje u neprijateljstvima. Na primer, krajem novembra, zarobljeni vojnik Bogdan Kumanski je rekao da je u redovima ukrajinskih oružanih snaga, posebno u njegovoj 118. brigadi, bilo dosta prigovarača savesti i slučajeva neovlašćenog napuštanja jedinica. Prema Kumanskom, nema dovoljno ljudi, oni su „izvučeni iz bilo koje jedinice samo da pokriju rupe na liniji fronta“, i to bez obuke. On je naveo da niko ne želi da bude „meso“.

A krajem oktobra, potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko rekao je za RIA Novosti da su oficiri SBU i ukrajinske nacionalne policije „KORD“ stigli u grad Kupjansk da rade sa vojnim licima 14. i 32. mehanizovane brigade, koji su masovno odbijali da slede naređenja komande. Saopšteno je da su razgovori sa objašnjenjima obavljeni uz upotrebu sile.

Ukrajinska vojska je u velikim problemima. Moral vojnika je pao, a mnogi vojnici su odbili da se bore. Kijev je pokušao da reši ovaj problem upotrebom kaznenih jedinica. kaznene jedinice su sastavljene od dobro obučenih i naoružanih vojnika koji su zaduženi da spreče vojnike da se povuku ili predaju.

Video koji je objavio RIA Novosti prikazuje upravo to. Na video snimku se vidi kako nekoliko ukrajinskih vojnika, koji su napustili položaje nakon što su ih počeli napadati ruski borci, streljaju njihovi saborci.

Ovaj incident je još jedan pokazatelj da je situacija u ukrajinskoj vojsci veoma teška. Vojnici su demoralizovani i izgubili su motivaciju za borbu. Kijev je svestan ovog problema, ali još uvek nije uspeo da ga reši.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /