in

Rat Irana i Izraela je „pitanje dana“!

Tel Aviv preti da će direktno udariti na Iran ako ih napadne sa svoje teritorije. Vojni stručnjaci ističu da će rat dveju zemalja čitav region uvući u nezabeleženu spiralu nasilja.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac zapretio je da će vojska njegove zemlje direktno napasti Iran ako Islamska Republika pokrene napad sa svoje teritorije na Izrael kao čin odmazde za ubistvo dvojice iranskih generala u konzulatu Teherana u Siriji.

Nimalo naivno

Teheran smatra Izrael odgovornim za napad u kom je sravnjena zgrada i poginulo 12 ljudi. Tel Aviv, međutim, ne priznaje da je umešan u napad, ali se uveliko priprema za iranski odgovor! Vojni stručnjaci ističu da Izrael i Iran vode decenijski „rat u senci“ i da se plaše da bi sada moglo da dođe do značajne eskalacije napetosti, pa i direktnog sukoba dveju zemalja, što bi čitav region moglo uvući u nezabeleženu spiralu nasilja.

– Ako Iran napadne sa svoje teritorije, Izrael će odgovoriti i napasti Iran – rekao je Izrael Kac u postu na društvenoj mreži Iks na farsiju i hebrejskom.

Ove izjave su usledile nakon što je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnej ponovio obećanje da će uzvratiti Izraelu zbog napada na njihov konzulat u Damasku ranije ovog meseca.

Hamnej je, podsetimo, Izraelu zapretio tokom govora na ceremoniji povodom završetka muslimanskog svetog meseca ramazana, poručivši da je raketiranje konzulata u Siriji isto što i napad na iransku teritoriju.

– Kada su napali naš konzulat, to je bilo kao da su napali našu teritoriju. Režim zla mora biti kažnjen, i biće kažnjen – rekao je Hamnej, u izjavi koju je emitovala iranska državna televizija.

Među 12 poginulih u eksploziji 1. aprila bilo je sedam pripadnika Iranske revolucionarne garde, četiri Sirijca i jedan pripadnik milicije Hezbolaha.

Ni Kac, niti ajatolah nisu, međutim, precizirali način na koji će uzvratiti. Iako to zvanično ne priznaje, Izrael raspolaže nuklearnim bojevim glavama, a mnogi vojni eksperti smatraju i da je Iran, u međuvremenu, uspeo da proizvede nuklearno oružje ili je na korak od toga.

Mnogo opcija

Iran, ističu vojni eksperti, ima više opcija za uzvraćanje na napad, od toga da to učine militantne grupe pod njegovom kontrolom (na primer, Hezbolah), ali i da ubrza svoj nuklearni program, koji Sjedinjene Države pokušavaju da zaustave.

Američki ekspert za Bliski Istok Eliot Ejbrams smatra da Iran, i pored zapaljive retorike, ipak ne želi totalni rat s Izraelom, ali da će do neke vrste odmazde sigurno doći.

– Verujem da Iran trenutno ne želi veliki rat s Izraelom. Ne verujem ni da će biti neke velike osvetničke akcije Hezbolaha, odnosno njihovog napada na Izrael. Teheran ima mnogo drugih načina da odgovori, na primer, da pokuša da digne u vazduh neku izraelsku ambasadu – dodao je Ejbrams.

U svakom slučaju, Tel Aviv je zbog opasnosti od iranskog napada pozvao iz rezerve dodatno vojno osoblje, pre svega za sisteme PVO.

SAD poslale iransko oružje Ukrajini

Vašington tvrdi da je presreo i zaplenio pošiljku oružja koju je Teheran poslao miliciji Huti u Jemenu, a potom arsenal dostavio Kijevu. Reč je o hiljadama automata i mitraljeza „kalašnjikov“, više od pola miliona metaka, bacačima granata i snajperskim puškama.

Pentagon ističe da je oružje zaplenila američka mornarica kada je presrela nekoliko „brodova u tranzitu“ pored obale Jemena. Tu je dovoljno vojnih rekvizita da se kompletno opremi jedna ukrajinska brigada, ističe vojska SAD.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

The post Rat Irana i Izraela je „pitanje dana“! first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /