in

Rat sve bliži, odbrana slaba, a nikakav plan ne postoji!

Rat sve bliži, odbrana slaba, a nikakav plan ne postoji!


Vlada Velike Britanije nema plan odbrane u slučaju konflikta, niti postoji odrednica za mobilizaciju i pokretanje ratne industrije uprkos rastućim tenzijama u svetu, tvrdi Skaj njuz.

Kako tvrdi britanski list, zvaničnici ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova, kao i kabineta premijera Rišija Sunaka, sastaće se sledeće nedelje kako bi razgovarali na koji način bi London odgovorio u slučaju oružanog sukoba.

Skaj njuz takođe navodi da zvaničnici ispituju stari, ali sveobuhvatni sistem tranzicije iz mira u rat iz dokumenta “Ratna knjiga vlade“, koji se nalazi u Nacionalnoj arhivi, kao i da razmatraju taktiku iz Drugog svetskog rata o tajnim fabrikama koje su omogućile proširenje kapaciteta proizvodnje vojne opreme.

Ministar odbrane Grent Šaps je u govoru u januaru podsetio na predratno stanje i saopštio da bi Britanija u roku od pet godina na neki način mogla da uđe u konflikt sa Rusijom, Severnom Korejom, Kinom i Iranom.

Visoki vojni zvaničnici upozoravaju da je protivvazdušna odbrana zemlje slaba, a da obalska “praktično ne postoji“, dok su civili i industrija, kako tvrde, potpuno nepripremljeni za sukob.

Neki od zvaničnika tvrde da su pokušali da stave pritisak na vladu kada je u pitanju odbrana pre jedne decenije, zbog rastuće pretnje s ruske strane, ali da je priprema za rat bila previše skupa, kao i da su zvaničnici poricali mogućnost ponovnog rasta tenzija između Zapada i Moskve, piše Skaj njuz.

Ovaj list navodi da bi se, u slučaju konflikta, trebalo podsetiti sistema i prakse iz Drugog svetskog rata i Hladnog rata, što je uključivalo mobilizaciju stanovništva, brzo pokretanje industrije, skladištenje novca, zatvaranje škola i racionalizacija hrane.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /