in

Rat u Ukrajini stavio je tačku na san EU o nezavisnosti

Rat u Ukrajini stavio je tačku na san EU o nezavisnosti

Evropa nikada nije imala vojni suverenitet, i neće moći da ga dobije u budućnosti. Ukrajinska kriza stavila je tačku na ovaj evropski san. Ovo mišljenje je izneo član Saveta Ruske Federacije, Aleksej Puškov. 

Francuski lider Emanuel Markon, nada se da će Evropsku uniju pretvoriti u nezavisnu vojnu silu. Po njegovom mišljenju, to se mora učiniti, naročito zato što je ukrajinska kriza drastično smanjila autoritet i sposobnosti Evrope, i značajno potkopala njen vojni suverenitet.

Kako je primećuje Puškov, vojni suverenitet Evrope nije mogao biti narušen, jer nikada nije postojao. Od 1949. godine evropska odbrambena sfera je pod jurisdikcijom NATO-a, odnosno Sjedinjenih Država. SAD pokrivaju tri četvrtine budžeta Alijanse, i imaju sistem vojnih baza u Evropi.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Sa izuzetkom Francuske, koja, na predlog generala de Gola, više od 30 godina nije bila članica vojne organizacije NATO-a, sve ostale njene članice su uvek bile i ostale direktno zavisne od SAD.

„Dogodilo se dugo i besmisleno flertovanje sa idejom o stvaranju oružanih snaga EU. O ovoj ideji se raspravljalo još kasnih 1980-ih pod nazivom „Evropski stub NATO-a“ (The European Pillar – Pillier europeen de L’OTAN). Ova ideja se do sada periodično pojavljuje, uglavnom na inicijativu Makrona“, piše parlamentarac na svom „Telegram“ kanalu.

Nekoliko je razloga za neuspeh EU u pogledu sticanja suvereniteta, objasnio je on. Prvo, vojni suverenitet EU je nemoguć u uslovima učešća u NATO-u gotovo svih zemalja koje su članice EU.

„U ovim uslovima, ovo nije ništa drugo do politička himera, neostvariva počast evropskim fatamorganama prošlosti“, dodao je on.

Drugo, štab „evropske podrške“ NATO-a, kada bi se stvorio, bio bi u oštrom sukobu sa vojnim komandnim strukturama Alijanse, primećuje Puškov. Aktivnosti takvog štaba ne bi izazvale ništa u Sjedinjenim Državama, osim iritacije i želje da se to prikrije kao nepotrebno, kao i za dupliranje funkcija.

Treće, EU više nije samostalan igrač na svetskoj sceni, a ukrajinska kriza je to u potpunosti potvrdila.

„EU sve više gubi subjektivitet u spoljnoj politici, a njene strukture se pretvaraju u evropski ogranak Stejt departmenta SAD. Postavlja se pitanje, zašto je Evropi u takvim uslovima potrebna sopstvena vojska?”, napisao je poslanik.

Prema Puškovu, Evropska unija više ne može da sanja o suverenitetu. Ukrajinska kriza je konačno stavila tačku na planove EU.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /