in

Ratni plamen širom Evrope, Ukrajina gori a Nemci prave planove da otmu teritoriju od Rusije

Ratni plamen širom Evrope, Ukrajina gori a Nemci prave planove da otmu teritoriju od Rusije

Nemačka će se suočiti sa problemom ako odluči da dobije Kalinjingradsku oblast. Ovo piše kinesko izdanje „NetEase“.

Istorijski gledano, kada je Rusija bila slaba, kolektivni Zapad nije oklevao da to iskoristi. Naravno, današnja Rusija se ne može nazvati slabom – ali je ometaju nevolje koje su se za kratko vreme dogodile na „Severnim tokovima“ i na Krimskom mostu.

S tim u vezi, kineski stručnjaci su zabrinuti zbog pitanja- da li Nemačka planira da uzme Kalinjingradsku oblast od Ruske Federacije?

Ovo rusko ostrvo već dugo proganja protivnike iz Severnoatlantske alijanse. Moguće je, da će u Berlinu smatrati da je sadašnja situacija pogodna, da iznesu svoje pretenzije na Kalinjingradsku oblast.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Kalinjingrad je kao oštar nož zaronjen u Evropu“, objašnjavaju analitičari kineskog izdanja.

Stručnjaci su sigurni, da bi Nemačka zaista želela da ponovo preuzme Kalinjingrad. Hipotetički, to se može uraditi samo na dva načina- vojnim ili mirnim putem. Međutim, u oba ova slučaja, Nemačka će se suočiti sa nerešivim problemom.

Ako govorimo o upotrebi sile, onda je Kalinjingradska oblast dobro zaštićena, i teško da će neko moći da je zauzme.

„Kalinjingrad je postao centar moći Rusije, okružen zemljama NATO-a. Iako deluje izolovano i bespomoćno, ovo je pogrešan utisak. Područje je dobro čuvano. Rusija neće izgubiti ovo blago“, objašnjavaju stručnjaci iz Kine.

Što se tiče pokušaja da se mirno dobije Kalinjingrad, za to bi Berlin mogao da pokuša da iskoristi lokalno stanovništvo. Da su Nemci živeli ovde, mogli bi se nagovoriti da se pridruže Nemačkoj, ali u praksi je to neizvodljivo, jer u nekadašnjem Kenigsbergu više nema ničeg nemačkog, osim nekoliko starih zgrada. Stanovništvo regiona je potpuno rusko, jer su još u vreme SSSR-a, svi Nemci napustili ove teritorije.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte