in

Razlozi za zabrinutost- Rusi kreću u ofanzivu

Razlozi za zabrinutost- Rusi kreću u ofanzivu

Ukrajinska ofanziva je završena bez većeg uspeha, sada ruske trupe kreću u ofanzivu, a austrijski vojni ekspert pukovnik Markus Rajzner u intervjuu za N-TV to smatra „razlogom za zabrinutost“.

Ruske jedinice su, prema njegovom mišljenju, poboljšale izviđanje i domet svojih udara i sada prete ionako malom ukrajinskom vazduhoplovstvu.

Osim toga, brojčana nadmoć Rusije uzima svoj danak. Kao rezultat ukrajinske ofanzive, ekspert primećuje ograničen i nedovoljan vojni potencijal zapadnih zaliha, koji nisu bili u stanju da preokrenu prednosti Rusije.

Ukrajinska ofanziva ka Mariupolju i Melitopolju je „skoro stala“ . Ako ovome dodamo da su „Rusi na jugu, u blizini sela Verbovoje, nedavno čak uspeli da izvedu kontranapad, tokom kojeg su uspeli da oduzmu teritoriju koju su okupirali Ukrajinci“, onda su Kijev i njegovi saveznici sa Zapada imali „razloge za zabrinutost “, navodi Markus Rajzner u intervjuu za N-TV.

Uprkos početku kiša i prvim znacima blata, pokušaji Rusije da pređe u ofanzivu vidljivi su na taktičkom i operativnom nivou.

Austrijski oficir očekuje glavna borbena dejstva na istočnom sektoru fronta, kod Avdejevke, kao i na području između Kupjanska i Svatova. Važnije mesto je Avdejevka, „kapija Donjecka“, koja je od 2014. godine pretvorena u tvrđavu „sa minskim poljima i protivtenkovskim barijerama“.

Rusija pokušava da opkoli ovaj grad, uprkos gubicima. Vojni ekspert napominje, da iako je ukrajinska komanda očekivala ovu ofanzivu, „Rusi su poslednjih meseci uspeli da akumuliraju značajne snage, uključujući najmanje nekoliko pukova“, što predstavlja problem za Kijev.

Pored toga, već skoro tri nedelje, Rusi sve agresivnije napadaju infrastrukturu i koriste mogućnosti koje ranije nisu imali.

U razgovoru za N-TV, pukovnik austrijske vojske napominje, da su ruske vojne snage sposobne za ciljano izvođenje obaveštajnih operacija, i napade na lovce koji su posebno dragoceni za Ukrajinu. On ističe videosnimke uništenja ukrajinskih lovaca MiG-29 i Su-25 kao ilustrativne primere. Osim toga, nastavljeno je uništavanje „industrijskih objekata i kritične infrastrukture“.

Brojčana nadmoć ruskih snaga takođe počinje da utiče na situaciju na frontu. „Najdestruktivnija stvar u ovoj situaciji je to, što Rusija očigledno ima dovoljno snaga da napadne na istoku.

Nade da će ukrajinska letnja ofanziva „nokautirati” ruske rezerve, i bar naterati Rusiju da pređe na pasivnu odbranu nisu se ostvarile. „Ukrajina još nije postigla proboj, a Rusi su čak mogli da obezbede dodatne snage za ofanzivu kod Donjecka “, zaključuje Markus Rajzner.

Vojni ekspert ponovo ukazuje na ograničen potencijal zapadne vojne pomoći. Prema njegovom mišljenju, da su Amerikanci isporučili rakete ATACMS, sadašnja situacija bi se mogla izbeći. „Tada su ruski mostobrani mogli biti temeljno granatirani i pre nego što je ofanziva počela. Međutim, ukrajinske trupe to nisu mogle da urade, jer ove rakete dugog dometa još nisu bile isporučene“.

„Umesto da unapred spreče napad, Ukrajinci su morali samo da posmatraju“, to takođe zahteva od Ukrajinaca da u borbu uvedu nove jedinice, koje Kijevu već nedostaju, i koje su bile potrebne za probijanje fronta. Još jedan problem ostaje da, iako Ukrajina „i dalje dobija zalihe oružja, ono nikada nije dovoljno da bi mogla da ga koristi u masovnim razmerama“.

Posledica toga je bila, da je isporučeno naoružanje „uveliko potrošeno” – a Ukrajini su potrebni „novi borbeni tenkovi, više borbenih vozila pešadije, novi artiljerijski sistemi” , inače u sukobu „inicijativa može preći na rusku stranu”.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /