in

Region bruji o misterioznom letu: Kinesko oružje stiglo u Srbiju?

U pojedinim medijima se pojavila vest da je stigla druga od ukupno tri baterije PVO sistema FK-3 za odbranu Beograda, Novog Sada i Niša, dok se iz Ministarstva odbrane još nisu oglasili.

Prema navodima medija transportni avioni AN-124 koji sleću na vojni aerodrom Pukovnik Milenko Pavlović na Batajnici dopremaju kineski FK-3.

Navodna operacija prebacivanja, za razliku od prethodnog puta kada su to činili kineski teški transportni avioni sijan Y-20, sada su obavile letelice kompanije „Maksimus er kargo“ An-124-100 UR-ZYD, javlja „Front“.

Naime, ovaj teški transportni avion sleteo je prvi put na Batajnicu 27. decembra 2023. godine. Let je zatim ponovljen 30. decembra 2023. i novi let 2. januara 2024. godine.

U pojedinim medijima se pojavila vest da je stigla druga baterija PVO sistema FK-3 od ukupno tri za PVO zaštitu tri velika grada: Beograda, Novog Sada i Niša, dok se iz Ministarstva odbrane još nisu oglasili ovim povodom. Za sada je kompletirana jedna PVO baterija ovog sistema.

Prva baterija ovog PVO sistema javnosti je javno prikazana 1. maja 2022. godine na aerodromu Batajnica na manifestaciji „Štit 2022“.


Bateriju čine četiri samohodna lansirana oruđa plus dva identična logistička vozila koja izgledaju isto kao i lanseri, samo što se ne podižu. Osim osmatračkog i nišanskog radara posetioci su mogli da vide i kolimatorsku stanicu za kalibraciju položaja.

U zvaničnom katalogu FK-3 je opisan kao PVO sistem srednjeg dometa zemlja-vazduh za upotrebu u svim vremenskim uslovima i presretanje različitih tipova vazduhoplovnih meta uključujući borbene avione, krstareće rakete, taktičke rakete vazduh-zemlja, helikoptere, itd.

Usvajanje dvostrukog režima međusobno promenljivog sistema navođenja u velikoj meri poboljšava operativnu efikasnost i kapacitet protiv ometanja. U završnoj fazi, raketa koristi poluaktivno radarsko navođenje koje se, u okolnostima jakih elektronskih smetnji, automatski menja u radio-komandno navođenje.

FK-3 sistem primenjuje efikasno praćenje više meta. Jedna vatrena jedinica, opremljena radarom za navođenje, vrši presretanje šest ciljeva sa 12 raketa. Jedinice, pod kontrolom komandnog i koordinacionog vozila, povećavaju mogućnost presretanja na 36 ciljeva sa 72 projektila.

Sistem FK-3 ne samo da može samostalno da brani određeni prostor od pretnji iz vazduha, već i da izvršava misije u saradnji sa drugim PVO sistemima.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post Region bruji o misterioznom letu: Kinesko oružje stiglo u Srbiju? first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /