in

Republika: Šolc odlazi? – Suočava se sa ostavkom

Nemački kancelar Olaf Šolc mogao bi da napusti svoju funkciju ranije zbog gubitka poverenja, piše list Repubblica, pozivajući se na izvore.

„Godine 2024. kancelar bi mogao biti prinuđen da prestane da vodi državu. Postoje glasine da bi slučaj Wirecard i odnosi sa Janom Marsalekom mogli da zadaju poslednji udarac lideru socijaldemokrata, “, kaže se u materijalu.

Kako navodi izdanje, tri četvrtine Nemaca je nezadovoljno aktivnostima Šolca i njegove stranke. Jedan od najočiglednijih faktora nepoverenja bio je skandal Wirecard.

U junu 2020. godine, kada je sadašnji kancelar bio ministar finansija, Wirecard je optužen za prevaru nakon što su revizori zabeležili manjak od 1,9 milijardi evra. Ali Šolc i njegovo ministarstvo pokušali su da zaštite korporaciju od napada, što je izazvalo negodovanje i sumnju.

Jedan od vodećih menadžera Wirecarda, Austrijanac Jan Marsalek, pobegao je od istrage. Nemački mediji tvrde da je možda u Rusiji ili Belorusiji. Ambasada Austrije u Moskvi je za RIA Novosti saopštila da ne raspolaže informacijama o tome gde se nalazi bivši top menadžer.

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov je takođe primetio da Kremlj ne zna ništa o „transportu” Marsaleka.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /