in

Retke ruske oklopne “zveri” stigle na ratište!


T-80UE-1 je nesumnjivo jedan od vodećih borbenih tenkova ruske vojske danas u Ukrajini!

Novi tenkovi će sigurno izazvati glavobolju u Kijevu

U nedavnim vestima, ukrajinska publikacija koja se poziva na nedavno objavljeni video, izveštava da je ruska vojska rasporedila nove serije glavnih borbenih tenkova T-80UE-1 u Ukrajinu kao deo 4. tenkovske divizije 1. tenkovske armije Kremlja.

T-80UE-1 viđeni u Ukrajini imaju zaštitu od dronova protiv kamikaza na svojim kupolama, a ova verzija ima i druge jedinstvene karakteristike.

Tačnije, verzija T-80UE-1 dolazi sa ažuriranim sistemom za upravljanje vatrom, infracrvenim nišanom tipa Plisa (slično onom koji se nalazi na tenku T-90) i topom 2A46M-4 sa poboljšanim mehanizmom za automatsko snabdevanje municijom koji podržava različite tipove projektila, uključujući perforirajući BOPS.

Iako je T-80UE-1 prilično redak, ovo nije prvi put da je viđen na ukrajinskom ratištu. U proleće 2022. prvi put je primećen u neprijateljstvima, međutim, tada je u Ukrajini delovao samo jedan bataljon T-80UE-1 (oko 31 jedinica).

Razlog zašto je T-80UE-1 redak tenk je činjenica da nikada nije masovno proizveden zbog visoke cene. Iako je T-90M generalno superioran tenk, T-80UE-1 je jedan od najmoćnijih u svojoj klasi.

Ruske snage su ga usvojile 2005. godine, ali nikada nije proizvedeno više od 100 jedinica. T-80UE-1 je u suštini bila nadograđena verzija verzije T-80BV koja se pojavila 2000-ih.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /