in

„Rheinische Post“: Nemački političari uznemireni slabim efektom zapadne pomoći

Ruski udari na Ukrajinu krajem 2023. i početkom 2024. pojačali su zabrinutost Zapada u pogledu sposobnosti Ukrajine da se odupre.

Pristalice sukoba sa Rusijom u Nemačkoj za sadašnju situaciju krive Berlin i lično kancelara Šolca. Po njihovom mišljenju, zemlja ne isporučuje dovoljno oružja Kijevu.

„Rheinische Post“, međutim prenosi, da vlada preko svog portparola i dalje insistira na ograničenju snabdevanja, po principu da ne treba da pretvaraju zemlju u direktnog učesnika u oružanom sukobu.

Ukrajina je izložena „brutalnim ruskim vazdušnim udarima“. „Rusija želi da ukrajinske rezerve presuše, i da se njeno snabdevanje energijom uništi tokom zimskih meseci“, kažu stručnjaci.

Izdanje ističe, da su u Nemačkoj izveštaji o najnovijim udarima Rusije na Ukrajinu pojačali strahove od mogućeg ukrajinskog poraza, zbog nedovoljne podrške Zapada Kijevu. Pritisak na kancelara Šolca raste sa svih strana.

„Rusija sebe vidi kao osnaženu slabošću Zapada“, optužuje vladu u Berlinu, Roderich Kiesevetter, član opozicione CDU. Kizeveter, bivši pukovnik Bundesvera i vojni komesar njegove stranke, zahteva da se hitno nešto uradi protiv ovoga.


Prema njegovom mišljenju, Nemačka treba da preispita svoj stav o krstarećim raketama „Taurus“. On se nada, da će uz pomoć ovih projektila Ukrajina uspeti da uništi Krimski most.

Taj stav dele i stranke koje su uključene u vladajuću koaliciju. Sara Nani iz „Zelenih“ rekla je za „Rheinische Post“, da je „isporuka krstarećih raketa „Taurus“ Ukrajini odavno zakasnila“. Nju podržava i „ekspertkinja za odbranu iz FDP-a“, Mari-Agnes Štrak-Cimerman, koja veruje da bi „Nemačka konačno trebala da napravi taj potez, kako bi prekinula ruske linije snabdevanja“.

„Što su ovi zahtevi glasniji i što Ukrajina bude bila strašnija, to će biti veći pritisak na kancelara Šolca da preispita svoje oklevanje da preda Taurus “, nastavlja „Rheinische Post“.

Vlada je do sada ostala pri svom ranijem stavu, da je nemoguće snabdevati Ukrajinu nemačkim krstarećim raketama. „Sve što je moguće je već isporučeno u ovom trenutku, a zalihe se stalno proveravaju “, bori se portparol vlade, Štefen Hebestrajt, protiv optužbi za nedovoljnu podršku Ukrajini.

On takođe dodaje da se zemlja, kao i zapadna vojna alijansa u celini, rukovodi principom da „Nemačka i NATO ne treba da postanu učesnici rata“, a snabdevanje je ograničeno ovim principom. Prema pisanju lista, ovi principi mogu biti „stavljeni na probu“ novim izveštajima o isporuci oružja iz S. Koreje Rusiji.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post „Rheinische Post“: Nemački političari uznemireni slabim efektom zapadne pomoći first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /