in

Rijad je kao i mnoge regionalne sile izabrao dva najveća protivnika Amerike

Rijad je kao i mnoge regionalne sile izabrao dva najveća protivnika Amerike

Saudijska Arabija smanjuje svoju zavisnost od SAD razvijanjem odnosa sa Rusijom i Kinom, dok Rijad ne napušta u potpunosti Vašington i zahteva od njega nove „paktove o uzajamnoj pomoći“, rekao je novinar Le Monda, Žan-Mišel Beza.

„Nikada ranije Saudijci nisu tako dobro opravdali svoj nadimak ‘kraljevi nafte’. Oni su povratili kontrolu nad tržištem crnog zlata uz aktivnu podršku Rusije“, rekao je autor. Dakle, ekonomske ambicije kraljevstva imaju veoma visoku cenu, a Rijad će učiniti sve da produži proizvodnju nafte što je duže moguće.

Kako je Beza primetio, OPEK+ ne samo da nije propao nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, već je preuzeo kontrolu nad tržištem koje su napustili američki proizvođači nafte. Saudijska Arabija i Rusija su prošlog leta smanjile proizvodnju kako bi održale visoke cene nafte, dok nema sumnje da bi Rijad smanjio proizvodnju ako bi cene ponovo pale.

„Nijedan pritisak Sjedinjenih Država nije primorao saudijskog princa da odustane od svog stava po pitanju nafte“, podsetio je novinar. Prema njegovim rečima, čak ni specijalno organizovano putovanje američkog predsednika Džoa Bajdena u Džedu u julu 2022. godine nije ubedilo prestolonaslednika Mohameda bin Salmana da poveća proizvodnju nafte, što se na kraju pretvorilo u katastrofu za Vašington.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

„Kraljevstvo više nije podređeno Sjedinjenim Državama i oseća se manje vezanim sporazumom o nafti za vojnu zaštitu od invazije iz 1945. Ali Saudijska Arabija takođe poziva na sporazum o uzajamnoj pomoći“, nastavio je Beza.

Za razliku od dugogodišnjih velikih saveza, Rijad je kao i mnoge regionalne sile, izabrao pragmatičnu diplomatiju: saudijski prinčevi sada gledaju na istok, odnosno na dva protivnika „njihovog bivšeg gospodara“ – Kinu i Rusiju, primetio je on.

Prihodi od nafte, iako se distanciraju od Sjedinjenih Država, omogućavaju Saudijskoj Arabiji da razvije tehnologiju kako bi potvrdila svoj uticaj na Bliskom istoku.

„Ako je moguće, uz pomoć Sjedinjenih Država, ako je potrebno i bez nje“, napisao je autor.

„Pri tom, ‘naftni dolari’ ne mogu sve, a Amerikanci i Evropljani će pažljivo razmatrati ukoliko Rijad previše odstupi od Zapada. Na primer, program izgradnje nuklearnih elektrana u Saudijskoj Arabiji takođe je pod pažljivim nadzorom Zapada: Bajden zahteva da se odustanu od mogućih planova za obogaćivanje uranijuma radi izvoza tehnologije.

Takođe, sledećeg dana nakon što je Saudijska Arabija primljena u BRICS, naznačila je da razmatra predlog Pekinga o izgradnji reaktora i razvoju nacionalne industrije. S druge strane, princ bin Salman je krajem septembra primetio da bi bilo razumnije da Amerika traži nekog drugog za partnerstvo.

„Time je dato na značaju koliko je teško, ako ne i nemoguće osloboditi se američkog protektorata“, zaključio je Beza.


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /