in

Rjabkov upozorio SAD da ne stavljaju nuklearno oružje u Britaniju!

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da će povratak američkog taktičkog nuklearnog oružja na britansku teritoriju dovesti do „eskalacije pretnji u Evropi“. Zamenik ministra je upozorio SAD da ne sprovode ove planove.

Britanski list Telegraf je objavio da Sjedinjene Države planiraju da postave nuklearno oružje u Velikoj Britaniji. Novinari su došli do ovog zaključka, nakon što su proučili materijale na veb stranici za vladine nabavke Ministarstva odbrane SAD.

Prema pisanju lista, Sjedinjene Države očekuju da će postaviti nuklearno oružje u vojnu bazu Lejkenhit u engleskom okrugu Safolk.

Komentarišući objavljivanje The Telegrapha, Sergej Rjabkov je istakao, da vojno planiranje treba da uzme u obzir ukupan potencijal svih država koje imaju nuklearno oružje, i koje nisu članice NATO-a.

„Što se tiče teme hipotetičkog povratka američkog taktičkog nuklearnog oružja na britansku teritoriju, želeo bih da ih na najodređeniji, oštriji način upozorim na ovaj destabilizujući korak“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, bezbednost Velike Britanije ili Sjedinjenih Država neće biti ojačana povratkom nuklearnog oružja na britanske teritorije. On je sugerisao da je svrha ovog koraka „neka vrsta efekta“ protiv Rusije.

„Ovo je povećanje opšteg stepena eskalacije i pretnje u Evropi“, naglasio je zamenik ministra. Prema Rjabkovu, Rusija prati da li će se američko taktičko nuklearno oružje pojaviti u Velikoj Britaniji.

Američke nuklearne rakete uklonjene su sa britanskog tla 2008. Do ove tačke, u bazi Lejkenhit je bilo 110 američkih nuklearnih bombi B61.

Zvanična predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, rekla je u jesen 2023., da će Moskva smatrati vraćanje američkog nuklearnog oružja Velikoj Britaniji eskalacijom. Prema njenim rečima, takva politika bi primorala Rusiju da koristi „kompenzacione kontramere“.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /