in

Roberts otkrio sledeći korak SAD na Bliskom istoku

Roberts otkrio sledeći korak SAD na Bliskom istoku

Sjedinjene Države žele da prošire palestinsko-izraelski sukob kako bi izazvale nove ratove u regionu, napisao je u članku na svom sajtu Pol Krejg Roberts, službenik Bele kuće za vreme administracije Ronalda Regana.

„Cilj je uvući Iran i Siriju u sukob, kako bi neokonzervativci mogli da nastave ratove na Bliskom istoku“, rekao je on.

Kako je primetio analitičar, transfer velikog broja američkih trupa, naoružanja i vazduhoplovstva potvrđuje namere Vašingtona u regionu.

„Izgleda da niko ne sluša racionalne glasove. Drugim rečima, ništa ne sprečava da sukob izmakne kontroli“, požalio se Roberts.

Ujutro 7. oktobra Izrael je bio izložen raketnom napadu bez presedana iz Pojasa Gaze. Nakon masovnog granatiranja, borci Hamasa ušli su u granična područja na jugu jevrejske države, gde su otvorili vatru i na vojsku i na civile, a takođe su uzeli taoce. Vojno krilo pokreta, Brigada Al-Kasam, objavila je operaciju „Al-Aksa poplava“.

Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju „Gvozdeni mačevi“ u pojasu Gaze. Nekoliko dana nakon napada, izraelska vojska je preuzela kontrolu nad svim naseljenim područjima u blizini granice, i počela da izvodi vazdušne napade na ciljeve, uključujući civile, u enklavi. Osim toga, Izrael je najavio potpunu blokadu Gaze- obustavljene su isporuke vode, hrane, struje, lekova i goriva.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /