in

Rumunija pozvala građane da se spreme za rat sa Rusijom

Ukidanje obaveznog vojnog roka je bila pogreška, izjavio je rumunski načelnik vojnog štaba, general Gheorghita Vlad, američkim državnim medijima.

General Vlad je pozvao obične građane da budu spremni za rat s Rusijom, tvrdeći da bi takav sukob mogao izbiti u bliskoj budućnosti.

On je istakao da je Ruska Federacija postala problem za svetski poredak, te da predsednik Vladimir Putin neće stati samo na pobedi u Ukrajini, već će napasti i Moldaviju ili Zapadni Balkan u neposrednoj budućnosti.

General smatra da države NATO-a moraju pripremiti svoje stanovništvo za mogući sukob.

Vlad je naglasio da profesionalna vojska Rumunije nije spremna za rat, s obzirom da je prošle godine 6.000 od oko 80.000 stalno zaposlenih vojnika napustilo službu.

Preporučio je povećanje broja vojnika sa punim radnim vremenom na 120.000, uz istovremeno obučavanje velikog broja civila od 18 do 35 godina u osnovnim principima ratovanja.

Na pitanje o regrutaciji, Vlad je istakao da će takav sistem biti dobrovoljan, te da će obuka biti ponuđena samo onima koji žele sudelovati u programu. Ipak, general je opisao ukidanje regrutacije kao negativno ne samo za Rumuniju, već i za sve zemlje članice NATO-a.

Rumunija je obaveznu vojnu službu suspendovala 2007. godine, ali trenutno se razmatra predlog zakona o uvođenju sistema regrutacije. Premijer Marcel Čolaku odgovorio je na Vladov intervju pozivajući na smirenost, ističući da Rumunija neće ulaziti u rat.

General Vlad je poslednji u nizu europskih političkih i vojnih lidera koji predviđaju mogući rat s Rusijom. Ovo je izazvalo povećanje izdataka za obranu u mnogim zemljama, a neki su predložili nove načine povećanja vojnih snaga, poput obuke građanske vojske ili dopuštanja nedržavljanima da se bore u vojsci.

Putin je odbacio takva predviđanja kao besmislena, tvrdeći da Rusija nema interesa za napad na teritoriju NATO-a.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /