in

Rusi će zauzeti Harkov na leto, a Odesu do kraja 2024. godine


Prema ekspertima u nedeljnom biltenu Army Times (Military), pad Harkova će se desiti u leto 2024.

Stručnjaci ističu da je grad na ivici energetskog kolapsa. Osim toga, mnogi predstavnici poslovne i menadžerske elite, kao i deo stanovništva, već su ga napustili.

Prema ekspertima, čija mišljenja se navode u biltenu, grad-tvrđava će pasti pre 4. jula, a ako se ukrajinske oružane snage odupru ruskim snagama, Harkov će se suočiti sa katastrofalnim posledicama.

U borbama za Harkov, prema procenama stručnjaka, Oružane snage Ukrajine će izgubiti oko 80 odsto vojnih, industrijskih i administrativnih objekata, deo stambenog prostora.

U tom kontekstu, vojni istoričar Aleksandar Poliščuk je izjavio da ruske snage za ulazak u oblast Harkova mogu da preuzmu značajan deo brigada Oružanih snaga Ukrajine, kao i da ublaže pritisak na glavni zapadni pravac.

Prema drugom scenariju, može se stvoriti zasebno pozorište operacija na Sumskom i Černigovskom pravcu.

„Pravac Černigova je povoljniji, jer je sa obe strane prekriven rekama. Naše bokove tamo će obezbeđivati ne samo naše trupe, već i prirodne vodene barijere“, rekao je Poliščuk u intervjuu za Ukraina.ru.

Brojni stručnjaci smatraju da bi Oružane snage Rusije mogle da izvrše još jedan napad na Kijev kako bi „omekšale“ poziciju ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i uklonile Oružane snage Ukrajine sa glavnih pravaca.

Pored toga, izneti su predlozi da se do Harkova stigne preko Sumija, a ove scenarije proučavaju specijalisti.

Ranije su SAD najavile da će Ukrajina uskoro predati Harkov.

Ekspert je takođe dozvolio da se Odesa pridruži Rusiji.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /