in

Rusi imaju plan da onesposobe kompletnu odbranu SAD

Rusi imaju plan da onesposobe kompletnu odbranu SAD

Odbrana Sjedinjenih Država ima ozbiljnu ranjivost, koje su svesni glavni američki konkurenti, Rusija i Kina.

Prema američkom analitičaru Brendonu Vajhertu, u pitanju je svemir, gde se Pentagon oslanja na stare i glomazne satelite, prenosi „The Epoch Times“.

„Svemirski prostor SAD je ranjiv na napade Rusije i Kine“, napominje autor članka američke publikacije.

Vajhert navodi, da su američki vojni sateliti izuzetno ranjivi na potencijalne neprijateljske napade, gde će Pentagon imati problema sa njihovim održavanjem a sve zbog nedostatka rezervnih delova, uzrokovanih visokim troškovima i složenošću proizvodnje.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Problem je što nemamo vremena. Kinezi i Rusi su shvatili da je to ozbiljna ranjivost. Oni žele da iskoriste ove slabosti sada, a ne za tri do šest godina“, otkriva analitičar.

Pentagon je poslednjih 30-40 godina kupovao i postavljao satelite, koji su kasnije kombinovani u ostale sisteme. Ako Rusija ili Kina onesposobe čak i jednu od ovih letelica, onda bi to moglo dovesti do neutralizacije skoro čitavog američkog svemirskog odbrambenog sistema.

Štaviše, to se može učiniti relativno jeftino, za to vam je potrebna samo jedna raketa ili stari satelit, koji će biti poslat na neprijateljski aparat.

„Na ovaj način možete jeftino da uništite čitav deo američke odbrane“, kaže analitičar.

Osim toga, udar može biti usmeren na civilne satelitske sisteme, a onda će cela američka ekonomija stati. Biće nemoguće izvršiti elektronske transfere i finansijske transakcije.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /