in

Rusi na južnom frontu nagomilali 50.000 vojnika- Kreće sveopšta ofanziva?!

U više delova Avdejevke, grada na istoku Donjecka, ruska zastava je podignuta nakon što su se ukrajinske snage povukle. Ovo se dogodilo nekoliko sati nakon što su ukrajinske trupe napustile ruševine grada koje su branile tokom protekle decenije.

Ukrajinska vojska se suočava s ozbiljnim pritiskom duž linije fronta koja se proteže na oko 1.000 kilometara od granice s Rusijom na severu do Crnog mora na jugu zemlje.

Nakon dve godine intenzivnih borbi, najbolje ukrajinske jedinice su iscrpljene. Glavnokomandujući Valerij Zalužni je smenjen, a trupe su nedovoljno naoružane i ranjive na česte vazdušne napade. Iako je cilj predsednika Vladimira Zelenskog i ukrajinskih oružanih snaga bio da povrate izgubljenu teritoriju, sada se bore da spreče dalje gubitke i prodiranje ruskih snaga na nove teritorije.

Oktobra prošle godine, Rusi su pokrenuli odlučujući pohod na Avdejevku. Pored toga, izvestili su se o velikim napadima u blizini Bahmuta, Marinke i prema Kupjansku na severu Donjecka.

Na južnom frontu, u Zaporožju, postoji zabrinutost zbog velikog nagomilavanja ruskih snaga. Prema izveštajima, u toj oblasti se okupilo oko 50.000 vojnika.

Najbolje ukrajinske jedinice su iscrpljene posle dve godine borbi, smenjen je glavnokomandujući Valerij Zalužni, a trupe su nedovoljno naoružane i ranjive na nemilosrdne vazdušne napade. Dok je cilj predsednika Vladimira Zelenskog i oružanih snaga da povrate teritoriju, Ukrajinci se sada bore da spreče Ruse da zauzmu još teritorija.

U subotu prema informacijama ukrajinskog Generalštaba, Rusija je izvršila preko stotinu napada na Ukrajinu. Neprijatelj je izveo ukupno 13 raketnih udara i 104 vazdušna udara, ciljajući ukrajinske vojne položaje i stambena naselja.

Ukrajinske snage pokušavaju da uspostave nove odbrambene linije severno od Avdejevke. Iako analitičari ne očekuju trenutni ruski napad na te linije dok se trupe ponovo grupišu, postoji mogućnost da neka udaljena sela budu zauzeta.

Jedan ukrajinski vojnik, Jehor Firsov, izrazio je zabrinutost za njihovu situaciju, ističući nemoć malih FPV dronova u poređenju s bombama od 500 kg ili 1 tone koje uništavaju zgrade i napreduju u gradu, dajući prednost neprijatelju.

Nakon što zauzmu preostale delove Avdejevke, ruske snage bi mogle da intenziviraju napade na ruševine obližnje Marinke. Cilj Rusije na zapadu i severozapadu od Bahmuta je mali grad Časov Jar, koji se nalazi na uzvišici u dometu gradova Kramatorsk i Kostjantinovka.

Portparol ukrajinske vojske na tom području izjavio je prošle nedelje da su Rusi granatirali ukrajinske položaje više od 600 puta u jednom danu.

On je istakao potrebu za dodatnim artiljerijskim snagama, posebno granatama kalibra 155 mm, s obzirom na to da neprijatelj pokušava da napadne s bočnih strana koristeći male jurišne grupe zbog problema s teškom tehnikom usled leda i neprohodnih puteva.

Situacija u Donjeckoj oblasti nastavlja da bude napeta, sa Ukrajinom koja zadržava kontrolu nad skoro polovinom teritorije, iako je cilj Rusije bio da je zauzme. Ruske snage su se sporo kretale, potrošivši mesece na osvajanje samo 30 kvadratnih kilometara oko Avdejevke. U međuvremenu, na južnom frontu već je započet ruski prodor prema ukrajinskim linijama.

Prema izveštajima ukrajinske vojske, u subotu su uništena tri ruska tenka, a desetine vojnika je izgubilo živote u ruskoj ofanzivi. Vojska tvrdi da su uspeli da zadrže svoje pozicije na sektoru Zaporožja i da je neprijatelj pretrpeo značajne gubitke.

Sa druge strane, ruski vojni blogeri tvrde da su njihove snage napredovale oko dva kilometra u blizini sela Robotino, uništavajući ukrajinske odbrambene položaje artiljerijom i vazdušnim udarima.

Takođe, postoji tvrdnja da vazdušno-desantne trupe pripremaju artiljerijske napade prema Zaporožju.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /