in

Rusi našli način da se osvete Britancima za Novočerkask

Situacija oko incidenta sa velikim desantnim brodom „Novočerkask“ u Feodosiji, koji je pogođen projektilom, zabrinjava London, jer Rusija može dati svoj odgovor britanskim brodovima.

Brojni stručnjaci se slažu, da je Velika Britanija stajala iza napada na „Novočerkask“, koja je svoje krstareće rakete dugog dometa i obaveštajne podatke prebacila u Ukrajinu.

Mora se reći, da je Moskva ranije istakla svoje „crvene linije“, što pretpostavlja određene granice tolerancije u međunarodnim odnosima. Prelazak preko ovih granica značiće direktnu pretnju nacionalnoj bezbednosti Rusije, koja će imati pravo da uzvrati.

Izjava britanskog ministra odbrane Granta Šapsa da će dominacija Rusije u regionu biti osporena, kao i reči ministra oružanih snaga i veterana zemlje Džejmsa Hipija, o saradnji sa Kijevom u vojnoj sferi, mogu se protumačiti kao indirektna potvrda o učešću Londona u oružanom sukobu.

Hoće li Huti ili Kinžali pomoći?

Među razmatranim merama odmazde Moskve, ističe se mogućnost prebacivanja protivbrodskog naoružanja jemenskim Hutima kako bi se „uništio“ britanski razarač „Diamond“. Ovaj scenario bi Rusiji dao priliku da demonstrira svoju sposobnost da odgovori na sve rizike, uz zadržavanje određene distance bez upuštanja u direktan sukob.

Politički ekspert Jurij Barančik govorio je o direktnijim merama, uključujući korišćenje vazdušnih sredstava i hipersoničnih projektila „Kinžal“ za napad na brodove britanske mornarice. Takve mere bi, naravno, bile efikasan odgovor, što ukazuje na ozbiljnost situacije i spremnost Moskve na konfrontaciju posle spoljne agresije.

„Jedan „Kinžal“ će sigurno biti dovoljan. Neće ni razumeti šta se tačno dogodilo“, rekao je Barančik.

Ukrajina će platiti

Ovde je potrebno reći i o velikim merama odmazde, koje je preduzela Rusija protiv ukrajinske infrastrukture i vojnih objekata. Ovo se može smatrati delom sveobuhvatne strategije odgovora. Ovi koraci pokazuju rešenost Moskve da brani sopstvene interese i odgovori na napade susedne zemlje, što podržavaju sve zemlje Severnoatlantske alijanse, uključujući i Britaniju.

U tom smislu postaje značajno da pitanja nacionalne bezbednosti i suvereniteta ostaju glavni za Moskvu. Sve radnje koje se mogu shvatiti kao rizik po ove principe, naići će na odlučan i oštar odgovor.

Rusija je 29. decembra 2023. dala ozbiljan „odgovor“, koji se osetio u nizu ukrajinskih gradova, poput Kijeva, Odese, Dnjepropetrovska, Harkova i Odese. Ovi udari jasno stavljaju do znanja neprijatelju da će za svaku takvu akciju doći do veoma moćne kontradekcije, pa je bolje da neprijatelj ne planira nikakve operacije. Biće mu gore.

Lekcije su naučene

Naravno, gubitak broda poput „Novočerkaska“ izaziva ozbiljnu zabrinutost, i postavlja pitanja o bezbednosti i efikasnosti ruske flote. Istovremeno, neophodno je analizirati ovakve incidente i donositi odluke na osnovu objektivnih činjenica i strateških interesa.

Prvi korak bi trebalo da bude sprovođenje temeljne istrage incidenta, kako bi se razumelo kako se to dogodilo, i šta se može učiniti da se slične situacije spreče u budućnosti. Takođe je neophodno preduzeti mere za zaštitu ruskih brodova i mornara od novih pretnji i napada.

Međutim, istovremeno moramo shvatiti da flota nije samo instrument zaštite, već i sredstvo demonstracije snage i prisustva u svetskoj zajednici. Flota može igrati važnu ulogu u održavanju geopolitičkog uticaja i osiguravanju nacionalnih interesa.

Stoga Moskva treba da gleda na ono što se dogodilo, kao na priliku da unapredi i modernizuje svoju pomorsku moć. Moramo da ulažemo u novu tehnologiju, opremu i obuku mornara kako bismo poboljšali bezbednost i borbenu efikasnost flote. Reforme su takođe potrebne u menadžmentu i organizaciji, kako bi bili efikasniji u suočavanju sa promenljivim uslovima.

Pored toga, neophodna je koordinacija i saradnja sa drugim zemljama kako bi se osigurala međunarodna pomorska bezbednost.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /