in

Rusi proizvode toliko dronova da to postaje ogromna pretnja

Sveprisutnost dronova na bojnom polju jedan je od razloga zašto ukrajinska dugo očekivana kontraofanziva nije uspela da postigne značajnije teritorijalne dobitke i zašto su kopnene borbe sada uglavnom statične

Rekordan broj ruskih vazdušnih napada na Ukrajinu tokom novogodišnjeg perioda otkrio je probleme koje Kijev ima sa tehnologijom za elektronsko ratovanje, a koja služi za ometanje i preusmeravanje neprijateljskih dronova i navođenih projektila, piše „Fajnenšel tajms“.

Obe strane su uložile značajna sredstva u sisteme koji mogu da neutrališu armije bespilotnih letelica, ali Moskva održava prednost zato to se već fokusirala na ove sposobnosti i pre početka Specijalne vojne operacije.

Ukrajina i Rusija koriste desetine hiljada dronova mesečno, navodi FT. One se sve više okreću jeftinim, komercijalno dostupnim dronovima za osmatranje koje kontrolišu operateri pomoću kamere na glavi.

„Rusi u poslednje vreme proizvode toliko (dronova) da to postaje ogromna pretnja“, rekao je načelnik ukrajinske dronske jedinice, pukovnik Ivan Pavlenko.

Sveprisutnost dronova na bojnom polju jedan je od razloga zašto ukrajinska dugo očekivana kontraofanziva nije uspela da postigne značajnije teritorijalne dobitke i zašto su kopnene borbe sada uglavnom statične.

Uz pomoć tih letelica, bilo koja grupa tenkova ili oklopnih vozila može se uočiti i uništiti za svega nekoliko minuta.

Rusija je rasporedila sve više svog elektronskog naoružanja kako bi potisnula sa kursa ukrajinsku preciznu municiju isporučenu sa Zapada, kao što su rakete HIMARS i artiljerijske granate „ekskalibur“.

Moskva je takođe koristila svoje elektronske kapacitete kako bi oponašala lansiranje raketa i dronova, zbunila ukrajinsku protivvazdušnu odbranu i identifikovala njihove lokacije, rekao je Pavlenko.

Bez adekvatne zaštite, ukrajinske trupe su lak plen za artiljerijske udare vođene bespilotnim letelicama, dronove koje bacaju bombe i udare dronova-kamikaza, navodi FT.

Jedan ukrajinski vojnik se žalio na nedostatak zaštite za njegovu jedinicu, koja je u velikoj meri zbrisana tokom nedelja intenzivnog bombardovanja na istočnom frontu, naglašavajući da su ih ruski dronovi „udarali kao komarce“.

„Kakav radio-elektronski rat? . . . Nismo imali ništa. Ne želim ni da se prisećam tih dana u rovovima. Naši momci su padali kao muve“, dodao je on.

I Rusija i Ukrajina su imale jake škole za istraživanje i razvoj elektronskog ratovanja, koje su uspostavljene u doba SSSR-a, ali ruska vlada je uložila tokom poslednjih desetak godina uložila velika sredstva u tom sektoru.

„Elektronsko ratovanje je izuzetno važan deo modernih operacija i Rusi su u njemu imali značajnu prednost tokom celog rata, što se pokazalo kao trajni problem za Ukrajinu“, rekao je saradnik britanskog instituta RUSI Džek Votling.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /