in

Rusi se spremaju za nuklearni napad

Rusija je navodno razvila napredni simulator nuklearne eksplozije na tlu koji je projektovan da ponudi vizuelnu simulaciju ključnih optičkih indikatora, uključujući efekat udara, svetlosni blic i oblak prašine pečurke koji je posledica eksplozije izazvane upotrebom nuklearnog naoružanja.

Informacije da su ruski naučnici na Vojnoj akademiji za logistiku, nazvanoj po generalu armije A.V. Hrulev, razvili najsavremeniji simulator za nuklearne eksplozije na zemlji, prenela je ruska državna medijska agencija TASS.

Ovaj nedavno patentirani simulator je dizajniran da unapredi obuku vojnih jedinica, posebno onih unutar kopnenih snaga, za borbene operacije u okruženjima koja uključuju nuklearno oružje.

Patent opisuje primarni cilj simulatora kao pružanje realistične vizuelne reprezentacije kritičnih elemenata povezanih sa zemaljskom nuklearnom eksplozijom, uključujući efekte udara, zaslepljujući svetlosni blic i kultni oblak prašine pečuraka.

Tehnologija je spremna da se integriše u vežbe vojnih jedinica i praktične sesije obuke. Ovo ima potencijal da značajno poboljša spremnost kopnenih snaga za angažovanje u scenarijima upotrebe nuklearnog oružja.

Primena simulatora nuklearne eksplozije primeniče se i na jedinice specijalizovane za radijaciono, hemijsko i biološko izviđanje terena.

Izveštaj sugeriše da će simulacija igrati vitalnu ulogu u usavršavanju sposobnosti ovih jedinica, pomoći u određivanju parametara eksplozije i omogućavanju precizne identifikacije epicentra.

Rusija i SAD

Moskva je otkrila napredni simulator za nuklearne eksplozije na zemlji u jeku pojačanih tenzija sa NATO paktom predvođenim, pre svega, SAD.

Sve se dešava nekoliko dana nakon što je Rusija odbacila predlog SAD za nastavak pregovora o kontroli nuklearnog naoružanja, navodeći kao razlog opasno okruženje koje stvara stalna podrška SAD Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je predlog o ponovnom pokretanju pregovora kao „neprihvatljivim“, ističući neophodnost da Vašington preispita svoj stav o sukobu Rusije sa Ukrajinom pre nego što dođe do značajnih razgovora.

Sporazum o nuklearnom naoružanju

Neslaganje oko obnovljanja pregovora izaziva zabrinutost zbog potencijalne nove trke u naoružanju, posebno pošto je predviđeno da novi sporazum START koji su potpisali bivši predsednici SAD i Rusije Barak Obama i Dmitrij Medvedev 2010. godine, ističe 2026. godine.

Sporazum postavlja ograničenja za američko i rusko nuklearno oružje, a istovremeno dozvoljava pristup inspekcijama na licu mesta kako bi se proverilo da li obe strane poštuju dogovor. Međutim, ove inspekcije su obustavljene 2020. godine zbog pandemije korona virusa i tek treba da se nastave.

Putin suspendovao učešće Rusije u sporazumu

U februaru 2023. godine, ruski predsednik Vladimir Putin suspendovao je učešće Rusije u sporazumu START, navodeći kao razlog „licemerje i cinizam“ SAD i NATO-a u pogledu njihove podrške Ukrajini.

Istovremeno, Bajdenova administracija nastavlja sa nepokolobeljivom podrškom Ukrajini, izdvajajući milijarde pomoći, suočavajući se sa protivljenjem pojedinih republikanaca u Kongresu koji zahtevaju preispitivanje pomoći stranim zemljama.

U međuvremenu, uvođenje zemaljskog simulatora nuklearne eksplozije označava značajno poboljšanje u obuci ruskih vojnika za borbena dejstva u scenarijima upotrebe nuklearnog oružja. U pozadini tekućeg sukoba sa Ukrajinom, Moskva pokazuje spremnost svojih nuklearnih snaga.

Vojne vežbe za nuklearni napad kao izraz spremnosti ili slabosti

U oktobru 2023. Rusija je izvela „masovne” vežbe za nuklearni napad uz pomoć raketa iz kopnenih silosa, nuklearnih podmornica i aviona bombardera dugog dometa, koje je lično nadgledao predsednik Vladimir Putin.

Vežbe su imale za cilj da simuliraju reagovanje na hipotetički nuklearni napad koji je inicirao neprijatelj, pokazujući strateške ofanzivne sposobnosti Rusije.

Na drugoj strani, vodeći zapadni istraživački centar, Međunarodni institut za strateške studije (IISS), primetio je da je tekući rat u Ukrajini potkopao poverenje Rusije u njene konvencionalne vojne sposobnosti.

Ova promena u percepciji podigla je značaj nestrateškog nuklearnog naoružanja za Moskvu, nametnuvši se kao ključna strategija za odvraćanje i suprotstavljanje NATO-u u potencijalnim budućim sukobima.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /