in

Rusi su došli brzo, nismo imali gde da bežimo

Grupa ukrajinskih vojnika mobilisanih za učešće u neprijateljstvima uhvaćena je 12 sati po dolasku na liniju fronta, rekli su ratni zarobljenici RIA Novostima.

„Dovedeni smo u tri ujutru, a već u 15.00 popodne su vaše ruske trupe ušle, a mi nismo imali mogućnost da bežimo, i nismo imali kuda da bežimo“, rekao je 23-godišnji Ivan Rjahlicki iz Čerkas regiona.

Prema njegovim rečima, priprema mobilisanih je površna – samo su „trčali po poligonu”.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu.

Nepun dan uspeo je da se izbori i četrdesetsedmogodišnji Nikolaj Djačenko iz grada Sumi.

„Ubacili su nas na obuku, rekli su da sedimo, gledamo, gledamo. Oko deset časova istog dana počelo je granatiranje iz teških tenkova, i minobacača. Svi smo sedeli u skloništu. Granatiranje se završilo, odmah smo videli senku iznad. Niko nije ni pokušao da se odupre. Štaviše, odmah su rekli: momci, odustanite i živećete“, rekao je Djačenko.

Na pitanje koliko je proveo na frontu, rekao je: „Otprilike pola dana“.

O nekvalitetnoj obuci mobilisanih govorio je i 40-godišnji Nikola Švec iz Čerkaske oblasti.

„Ostali smo desetak dana. Išli smo tri-četiri puta na poligon. I to ne svaki dan. Čak smo pravili i toalete. Bilo je takvih časova“, objasnio je on.

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Krajnji cilj operacije je, prema rečima vrhovnog glavnokomandujućeg, „oslobođenje Donbasa i stvaranje uslova koji bi garantovali bezbednost same Rusije“.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /