in

Rusi su ponovo smislili smrtonosnu zamku i Ukrajinci će u nju upasti

Rusi su ponovo smislili smrtonosnu zamku i Ukrajinci će u nju upasti

Najpametnije što Ukrajinci mogu da urade jeste da napuste Avdejevku, naglasio je bivši američki obaveštajac, Skot Riter, u intervjuu za „Gegenpol“.

Međutim, Ukrajina umesto toga planira da pošalje svoje rezerve u bitku, u uzaludnoj nadi da će nekako moći da obuzda i potisne ruske snage. Ona to neće moći da uradi, a ovo će biti strateška i moralna pobeda Rusije.

Voditelj: Grad Avdejevka na istoku Ukrajine, se tokom proteklih nedelju dana pretvorio u novi centralni sektor fronta, oko kojeg se vode najžešće borbe. Možete li našim gledaocima ukratko objasniti stratešku vrednost ovog naselja? Šta će gubitak Avdejevke značiti za Ukrajinu, a šta njeno osvajanje za Rusiju?

Skot Riter: Avdejevka je važna za Ukrajinu jer je veoma blizu Donjecka, a iz Avdejevke će Ukrajina moći da izvrši artiljerijsko bombardovanje Donjecka, kako bi kaznila stanovnike Donjecka za „zločin“, jer ne žele da žive pod tiranijom nacista. Dakle, ako Rusija oslobodi Avdejevku, moći će da spreči ova bombardovanja. Međutim, ovo nije strateška pobeda, to je moralna pobeda.

Da budem iskren, Avdejevka je jednako važna za stratešku podršku kao i Bahmut. Bahmut je prešao u ruske ruke. Da li se rat završio posle ovoga? Da li je sve gotovo? Da li je ovo bio Staljingrad? Da li je to bila Moskva? Da li je ovo bio Berlin? Ne. Bio je to Bahmut.

Šta je Bahmut učinilo tako važnim? Ne njen geografski položaj, već činjenica da je Ukrajina obećala da neće dozvoliti da grad padne. Rusija je stvorila takvu situaciju, da je Ukrajince namamila u zamku, i oni su bili prinuđeni da nastave politiku koja je bila neodrživa, da se i dalje pridržavaju plana koji je bio neodrživ, da žrtvuju desetine hiljada života u borbi koja je značila ništa osim smrti i uništenja snage ukrajinskih oružanih snaga.

Najpametnije što Ukrajinci mogu da urade je da danas napuste Avdejevku, odvedu hiljade ljudi koji su tamo i formiraju drugu liniju odbrane, jer će u suprotnom izgubiti ovaj grad. Ne mogu da ga zadrže. Oni će umreti pokušavajući da ga zadrže.

Rusija je u takvoj poziciji da im može dozvoliti da umru. U to će se ova bitka pretvoriti. Ovo će biti još jedan Bahmut, oko kojeg će Rusija stvoriti situaciju da Ukrajinci nisu okruženi, a najpametnije što Ukrajinci mogu da urade, jeste da odu kroz kanal koji Rusija ostavlja otvorenim.

Međutim, Ukrajinci umesto toga kažu- poslaćemo naše rezerve u ovu bitku, u uzaludnoj nadi da ćemo nekako uspeti da potisnemo Ruse nazad.

S druge strane, Rusi su sve ovo dobro smislili. Ovo će biti strateška pobeda Rusije – ne zato što je Avdejevka tako važan deo teritorije, već zato što će Ukrajina žrtvovati sve što je preostalo od svojih vojnih rezervi u uzaludnoj borbi, u pokušaju da se zadrži na komadu zemlje koji ništa ne znači.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /