in

Rusi su preuzeli naš bataljon u Viru!

Komandant Estonske divizije i Prve pešadijske brigade Oružanih snaga Estonije, general-major Vejko Velo Palm izjavio je da „većinu osoblja u jednom od bataljona čine vojnici kojima je ruski jezik maternji“.

General Palm je izjavio da je „zabrinut zbog broja vojnika koji govore ruski jezik“.

Kako navodi ova „neobična situacija“ u Estoniji je posledica činjenice da je regrutima dozvoljeno da biraju mesto službe. General se požalio da zbog toga vojnici iz istočnog dela države, konkretno iz Jihvija, Kohtla-Jarve i Narve, inače većinski ruskih gradova, preferiraju da služe blizu svojih domova.

Stoga su u jednom trenutku „vojnici koji govore ruski jezik“, tačnije etnički Rusi, postali većina u Pešadijskom bataljonu Viru, delu Prve pešadijske brigade. Ovaj „problem“, prema rečima estonskog komandanta rešen je „premeštanjem regruta u druga mesta“.

Potpuno je jasno da je strah generala izazvan upravo zbog sve prisutnijeg zapadnog narativa o „sveobuhvatnom sukobu ratu Rusije i NATO“, prilikom kog bi se na udaru prve našle baltičke zemlje,

među kojima i Estonija. Tako da nije ni čudo što estonski komandant svoje vojnike, samo zbog njihovog ruskog porekla posmatra kao pretnju i faktor koji bi umanjio efikasnost oružanih snaga ove države.

Sa druge strane, nema ništa neobično u tome da vojnici koji su poreklom Rusi budu u jedinicama stacioniranim u gradovima sa ruskom većinom, a Pešadijski bataljon Viru je upravo jedna od takvih, budući da se sedište nalazi u Jihviju, gde etnički Rusi čine oko 56 odsto stanovništva.

(RT Balkan)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /