in

Rusi su se spremali da uđu u Kijev ali su se iznenada povukli

Za razliku od Vašingtona koji je Irak, Jugoslaviju, Libiju i Siriju proglasio kao pretnju državnoj bezbednosti SAD, Moskva štiti svoje nacionalne, legitimne interese

Rusija se, za razliku od SAD, kojima je Jugoslavija 1999. godine bila daleko, bori za svoje nacionalne, legitimne interese i bezbednost na ruskim granicama, poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za Si-Bi-Es.

„Sjedinjene Države su za pretnju proglasile Irak koji je hiljadama milja od američkih obala. Daleko su i Jugoslavija, Libija, Sirija – sve te države su zvanično nazvane direktnom pretnjom po bezbednost SAD i njenih saveznika“, podsetio je Lavrov.

On je naglasio da je Zapad sam sebe potpuno diskreditovao i da treba da nastavi da živi u svojim iluzijama.

Kada je u pitanju Specijalna vojna operacija u Ukrajini, vojna infrastruktura NATO-a je izgrađena na granicama Rusije, dodao je Lavrov.

„Na teritoriji Ukrajine bilo je planirano raspoređivanje oružja koje je zabranjeno Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa, iz kojeg su se Amerikanci povukli. Želeli su da imaju odrešene ruke da slobodno koriste takvo oružje“, istakao je.

Saslušaćemo svakoga ko je iskreno zainteresovan za pravdu

Spremni smo da saslušamo svakoga ko je iskreno zainteresovan za pravdu, pogotovo kada su u pitanju Rusija i Ukrajina.

Rusija o tome nije razgovarala ni sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom ni sa bilo kim u SAD, dodao je Lavrov i to objasnio činjenicom da sadašnja administracija Amerike nije zainteresovana za dijalog.

„Spremni su s vremena na vreme da razgovaraju o pritvorenicima, razmenama, funkcionisanju ambasada u Moskvi i Vašingtonu i našoj Stalnoj misiji pri UN u Njujorku. Ali ne o političkim temama“, rekao je.

Ruska strana je uvek isticala da je spremna da razmotri svaki ozbiljan predlog, razgovara o situaciji u Ukrajini, uzrocima sukoba, kao i traženju rešenja koje će garantovati legitimne interese Rusije i ukrajinskog naroda, dodao je i podsetio na pregovore u Istanbulu, aprila 2022. godine, koji su propali jer se bivši britanski premijer Boris Džonson umešao.

„U znak dobre volje, Ukrajinci su tražili od nas da povučemo trupe iz Kijeva, što smo i uradili. Dva dana kasnije, sporazum koji je bio spreman za potpisivanje je pocepan“, podsetio je.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /