in

Rusi uništili ukrajinski bataljon sastavljen od tenkova iz Makedonije i Slovenije

Vazdušno-desantne snage Rusije uništile su bataljon ukrajinskih oružanih formacija, opremljenih makedonskim i slovenačkim tenkovima, prenosi RIA Novosti.

Kako navodi agencija, u uspešnoj odbrani na pravcu Krivog Roga, jedna od jedinica Vazdušno-desantnih snaga Rusije potpuno je uništila 1. mehanizovani bataljon 28. zasebne mehanizovane brigade ukrajinske vojske. Jedan bataljon sadrži do 1.000 vojnika.

Precizira se da su Oružane snage Ukrajine (APU) izgubile tenkove T-72 isporučene u okviru programa pomoći iz zemalja NATO- a, kao i oklopne transportere MTLB i BRDM. Kijev je ovu tehniku dobio od Makedonije i Slovenije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

APU trpe gubitke

Ranije, 21. oktobra, Ministarstvo odbrane saopštilo je o prekidu noćne operacije ukrajinskih diverzanata u pravcu Krivog Roga. Saopšteno je da je do 20 grupa pokušalo da prodre u pozadinska područja u ovom pravcu. Kao rezultat toga, Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 120 vojnika, šest borbenih oklopnih vozila i 13 drugih vozila.

Pored toga, šef Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da su borci specijalnih snaga Ahmat uspeli da unište tenkove i oklopna pešadijska vozila Oružanih snaga Ukrajine, kao i ljudstvo neprijatelja.

„Ovo je samo jedna od mnogih oblasti u kojima neprijatelj u više navrata pokušava da se probije, dok trpi ogromne gubitke u opremi i ljudstvu“, rekao je on.

Takođe u Hersonskoj oblasti uništen je hangar sa ukrajinskom vojnom opremom strane proizvodnje – nalazio se u oblasti naselja Novaja Kamenka, saopštilo je ministarstvo.

Od početka specijalne operacije, ruske trupe su uspele da unište 324 ukrajinska aviona, 162 helikoptera i 2.302 dronova.

Zapad nastavlja da isporučuje opremu Ukrajini

Sjedinjene Države i njihovi saveznici nastavljaju da pružaju i finansijsku i vojnu pomoć Ukrajini. Konkretno, američki predsednik Džo Bajden je obećao da će podržati Kijev oružjem neophodnim za odbranu, a francuski lider Emanuel Makron je rekao da republika razgovara sa Danskom o slanju još jedne partije samohodnih artiljerijskih oruđa Cezar u Ukrajinu.

Pored toga, ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba rekao je da je Grčka počela da prebacuje u republiku borbena vozila pešadije BMP-1.

Ranije je vojni dopisnik Jevgenij Poddubni rekao da na severoistoku Hersonske oblasti Oružane snage Ukrajine koriste turska oklopna vozila Kirpi, oklopne transportere britanske proizvodnje AT105 Saxon, holandska borbena vozila pešadije (IFV) IPR-765 i Poljske samohodne topove 155 mm AHS Krab.

Zauzvrat, ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov je primetio da bi snabdevanje Ukrajini oružjem od strane zapadnih zemalja, uključujući SAD, u teoriji moglo da dovede do dalje eskalacije sa nepredvidivim posledicama. On je naglasio da takva politika stvara rizike u odnosima velikih nuklearnih sila Rusije i Sjedinjenih Država.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /